Mravenci se vyznají v realitách

24. duben 2009

Když dojde na hledání nového domova, chovají se skalní mravenci mnohem pragmatičtěji než někteří lidé.

Kolonie mravenců druhu Temnothorax albipennis žijí ve skalních puklinách. Nejvíce jim vyhovují takové, které jsou suché a temné. Britští biologové už dříve zjistili, že pokud je hnízdo ve skále zničeno, vyšle kolonie pátrače, kteří mají urychleně najít nový domov. Jak přesně takové hledání probíhá, ukázala jejich nová studie. Vědci nejprve na záda všech mravenců z kolonie chované v laboratoři přilepili miniaturní vysílačky. Poté zničili jejich hnízdo a nabídli jim dvě varianty nového domova. První byla pro mravence méně atraktivní, ale ležela blízko původního hnízda. Druhá byla vysoce komfortní, ovšem nacházela se devětkrát dál.

Radiové sledování ukázalo, že bezprostředně po zničení hnízda vyrazilo do okolí asi 75 % osazenstva kolonie. Jedinci, kteří objevili méně kvalitní nový domov, v něm moc dlouho nezůstali - celých 41 % z nich jej opustilo už po krátkém prozkoumání a raději pokračovalo v hledání. Naproti tomu mravenci, kteří objevili sice vzdálené, ale lepší místo pro kolonii, dlouho neváhali. Buď v něm rovnou zůstali, nebo se vrátili do starého hnízda, aby zbytek kolonie přivedli do nového domova. Pro další hledání se v tomto případě rozhodla jen 3 % mravenců. Jak se zdá, mravenčí realitní agenti přesně vědí, co chtějí, a na rozdíl od svých lidských protějšků se nezdržují příliš dlouhým srovnáváním výhod a nevýhod potenciálních domovů.

Výsledky studie popisuje článek v Proceedings of the Royal Society B.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.