Ropáka roku 2008 dostal pražský primátor Pavel Bém

Pražský primátor Pavel Bém dostal od ekologických organizací červenou kartu. Ocenění Ropák roku 2008 za nejhorší ekologický počin si vysloužil mimo jiné za prosazování stavby mrakodrapů na pankrácké pláni. Výsledky ankety dnes vyhlásili organizátoři v Brně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bém

Pavel Bém | Foto: Marián Vojtek

"Je to člověk, který prosazuje kontroverzní zákony, pomáhá prosazovat zájmy různých developerských a investorských skupin, což má devastační vliv na život v Praze," zdůvodnil Bémovo vítězství Martin Skalský z organizace Arnika.

Pražskému primátorovi ekologové vytýkají za loňský rok nejméně čtyři skutky, které směřují proti životnímu prostředí. Vyjmenoval je Miroslav Patrik z organizace Děti Země: "Zastavět pankráckou pláň mrakodrapy, prosadit rychlostní silnici R1 přes Suchdol, rozšířit dráhu pro letiště Ruzyně blíže Praze a opakované schvalování územního plánu Prahy tak, aby tam tyto stavby mohly být, přestože už to Nejvyšší správní soud dvakrát zrušil pro nezákonnost."

Primátor Pavel Bém reagoval na udělení Ropáka pro ČTK slovy: "Mám mimořádnou radost. Už dlouho jsem si říkal, jak je možné, že na mě porotci této věhlasné ceny zapomínají." Dodal, že toto ocenění považuje za poctu i pro obchvat kolem Prahy. "Pokud je plánování moderních úsporných budov na pankrácké pláni a výstavba městského silničního okruhu tím nejhorším činem proti přírodě, pak žijeme v krásné pohádkové zemi a cenu Ropák si rád převezmu," dodal Bém.

Anticenu Zelená perla udělovanou za protiekologický výrok získal poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslav Mencl. V rozhovoru o vlivu alejí a stromořadí na nehodovost v Česku doslova řekl: "My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá."

O udělení Ropáka roku rozhoduje na základě nominací veřejnosti nezávislá komise, která je složena ze 120 lidí. Kromě ekologů v ní usedla také publicisté, politikové, umělci nebo vědci. Letos vybírali z 30 kandidátů, vloni zvolili z 25 navržených Ropákem roku náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače za údajné vyhrožování občanským sdružením žalobami za škody způsobené jejich účastí v řízení o stavbách silnic a dálnic. Zelenou perlu dostal vloni za své výroky o životním prostředí již potřetí prezident Václav Klaus.

Ropáci roku v předchozích letech:
Ropákem roku 2007 je Jiří Hodač, Zelenou perlu získal Václav Klaus
Ropákem roku vyhlásili ekologové ministra Římana
Ropákem roku 2005 je Aubrecht, Zelenou perlu dostal Klaus
Ropáka dostal náměstek ministra průmyslu Pecina
Ropáka dostal Josef Běle z ministerstva životního prostředí

Vladan Dokoupil, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme