Medveděv odvolal z funkce šéfa vojenské rozvědky

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv odvolal z funkce vlivného šéfa vojenské rozvědky. Oficiální důvod rozhodnutí Kreml neuvedl. Pozorovatelé ale mají za to, že příčinou mohly být jeho výhrady k plánované reformě ruských ozbrojených sil. Vojenská rozvědka je největší ruskou špionážní službou, která má podle expertů širokou síť agentů po celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Třiašedesátiletého generála Valentina Korabelnikova má podle Kremlu ve funkci nahradit jeho dosavadní první náměstek Alexandr Šljachturov.

Korabelnikov je jednou z vůbec nejvýše postavených osob, které Dmitrij Medvěděv od nástupu do prezidentské funkce loni v květnu propustil. Vojenskou rozvědku GRU vedl od roku 1997.

Podle některých ruských médií údajně podal demisi sám už před nějakou dobou kvůli nesouhlasu s plánovanými armádními reformami, které se měly dotknout i vojenské rozvědky. S vládou se ale podle některých zdrojů neshodl i v jiných momentech, například ohledně postupu během loňského konfliktu Ruska s Gruzií, výdajů na armádu nebo obecné strategie zpravodajských služeb.

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme