Vondra chce ještě Černému rozmluvit předčasné stažení Entropy

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra bude ještě hovořit s výtvarníkem Davidem Černým o možnosti, že by kontroverzní plastika Entropa zůstala v Bruselu do konce českého předsednictví. Černý chce odstranit své dílo z bruselské budovy Rady EU už 10. května na protest odvolání vlády Mirka Topolánka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Černý a jeho Entropa

David Černý a jeho Entropa | Foto: www.eu2009.cz

Vondra dnes v pořadu České telvize Otázky Václava Moravce řekl, že dílo se v Bruselu líbí, je však právem Černého rozhodovat o své práci.

"Zaznamenal jsem, že si většina lidí v Evropské radě přeje, aby tam Entropa až do konce předsednictví zůstala. Dali jsme mu velký prostor ke svobodnému vyjádření, já si myslím, že jeho postoj je součástí asi toho uměleckého díla, ale bud s ním ještě o tom mluvit," uvedl Vondra.

Černý v týdnu prohlásil, že české předsednictví pro něj skončilo s vládou Mirka Topolánka a dál se na něm nehodlá podílet. Dodal, že smlouva, kterou má uzavřenou s odstupující vládou, mu umožňuje rozebrat Entropu předčasně. To dnes potvrdil i Vondra.

Chování výtvarníka kritizuje místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. "Mně připadá to dílo projevem takové exhibice spíš než skutečné umělecké dílo, která bohužel urazila na začátku některé státy. Mně se nelíbí ani to, že teď když se panu Černému něco nelíbí, tak zase Entropu sbalí a odjede. Smlouvy musí respektovat všichni a to, že skončí nějaká vláda, neznamená, že smlouvy neplatí," řekl v České televizi Zaorálek.

Černý si na Entropě pohrává s předsudky vůči jednotlivým evropským zemím. Entropa vyvolala diplomatický skandál mezi Českem a Bulharskem už při svém odhalení na počátku letošního roku. Bulharsku se nelíbilo,že je na plastice zobrazeno jako stát tureckých záchodů. Kritiku si dílo zasloužilo například také ze sousedního Slovenska.

O kontroverzním díle Davida Černého si přečtěte také:
S odchodem Topolánkovy vlády zmizí z Bruselu Entropa
Bulharská část Entropy je už zakrytá
Entropu čekají tento týden úpravy, vynutil si je protest Bulharska
Výzdoba českého předsednictví v Bruselu je dílem jedince
Bulharsko protestuje proti výzdobě českého předsednictví v Bruselu
Polákům se nelíbí česká výzdoba budovy Rady Evropské unie
Česká výzdoba budovy Rady Evropské unie budí pozornost

Martin Hromádka, Kateřina Roszová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme