Evropskému ombudsmanovi si lidé nejvíce stěžují na Evropskou komisi

Evropský ombudsman dostal v loňském roce nejvíce stížností na Evropskou komisi. Její činnosti a rozhodnutí se týkaly dvě třetiny podání, které veřejný ochránce práv evropských občanů dostal. Ombudsman Nikiforos Diamandouros to dnes oznámil v Bruselu při prezentaci své výroční zprávy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Občané Evropské unie si nejvíce stěžují na postupy a opatření přijatá Evropskou komisí. Mnohem méně stížností přichází na činnost Evropského parlamentu, Rady ministrů a Úřadu pro nábor pracovníků evropských institucí.

Lidé jim zazlívají hlavně nedostatečnou transparentnost, tedy nesnadný přístup k dokumentům a informacím. Viní je také často ze zneužívání jejich postavení a moci.

Celkem vloni úřad evropského ombudsmana dostal 3406 stížností. Z toho 66 jich přišlo z Česka. Oproti stejně lidnaté Belgii si ale zdaleka tolik nestěžujeme. Z Belgického království přišlo ombudsmanovi skoro 230 stížností.

Nejvíce mu píší Němci, Španělé, Poláci a Francouzi. V poměru k počtu obyvatel ale přichází nejvíce stížností z Malty, Lucemburska a Kypru. V 70 procentech případů pomohl ombudsman stěžovatelům radou a předáním podnětu příslušným institucím.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme