Skotské, anglické a britské "první máje"

22. září 2010

První den měsíce května se významně zapsal do historie vztahů mezi Anglií a Skotskem. V roce 1328 získali Skotové nezávislost na Anglii a v roce 1707 vytvořily Skotsko s Anglií Velkou Británii.

Bývaly doby, kdy se rivalita Anglie a Skotska neřešila na fotbalových či ragbyových hřištích, ale na válečných polích. Takzvaná první válka za skotskou nezávislost vypukla v roce 1296. Anglickou invazi do Skotska odstartovala drtivá porážka Skotů u Dunbaru.

Následné krvavé boje jsou dnes známy především z romantického ztvárnění ve filmu Statečné srdce s Melem Gibsonem v roli skotského vůdce Williama Wallace. Po Wallacově popravě 23. srpna 1305 vstoupil do hry Robert Bruce. Ten se sice zavázal loajalitou anglickému králi Edwardovi I., ale zároveň rozehrál riskantní hru o skotskou korunu, na kterou si mohl činit nárok jako pravnuk skotského krále Davida I. Brucovi jeho hra vabank vyšla a stal se skotským králem Robertem I.

Oficiálně byl jeho statut stvrzen v tzv. edinburgsko-northamptonské smlouvě, kterou anglický parlament schválil před 681 lety - 1. května 1328. Stav nastolený smlouvou nevydržel dlouho. Už v roce 1333 ji porušil anglický král Edward III. když se pokusil dosadit na skotský trůn Johna Balliola, nakloněného Anglii. Začala tak druhá skotská válka za nezávislost.

Na rozdíl od válek z počátku 14. století proběhl vznik Velké Británie v roce 1707 pokojně a parlamentní cestou. Smlouva zvaná Treaty of Union, kterou se spojilo Skotsko a Anglie ve Velkou Británii, vlastně jen právně dořešila situaci trvající déle než století. V roce 1603 zdědil skotský král James IV. anglickou korunu po Alžbětě I. Od těch dob měly Anglie a Skotsko jednoho krále, který však nesl na hlavě dvě koruny - skotskou a anglickou.

Marné pokusy dokončit sjednocení Anglie a Skotska z let 1606, 1676 a 1689 se podařilo dovést ke zdárnému konci na jednáních z 22. července 1706, kdy bylo dohodnuto, že se skotský a anglický parlament spojí do jednoho britského parlamentu. V platnost vstoupila tato smlouva 1. května 1707. Od události, kterou současný britský historik Simon Schama označil za "nejúžasnější transformaci v evropských dějinách" dnes uplynulo 302 let.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 1.5.2009 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.