Mutace je dvousečná zbraň

28. duben 2009

Matematické modelování objevilo nový způsob, jak se zbavit některých virů - stačí mírně zvýšit jejich mutační rychlost a pak už se jen dívat, jak pomalu přestávají být infekční.

Matematický model je dílem dvojice výzkumníků ze španělského centra pro astrobiologii CSIC-INTA. Vědci experimentovali s virem lymfocytární choriomeningitidy (LCMV), který napadá domácí myši a občas infikuje člověka. Za normálních okolností nezpůsobí vážné problémy, ale v časných fázích těhotenství může vyvolat potrat. Nebezpečný je také pro lidi s oslabeným imunitním systémem.

Virus velmi rychle mutuje, a tak vznikají stále nové a nové varianty, které mohou dobře čelit změnám prostředí a unikat imunitnímu systému hostitele. Matematické modely ovšem ukázaly, že rychlost mutace je dvousečná zbraň. Pokud bude příliš vysoká, bude vedle užitečných variant vznikat také velké množství virů, které nedokážou infikovat hostitelské buňky.

Věci mutační rychlost mírně zvýšili pomocí mutagenu fluorouracilu a zjistili, že množství neškodných mutantů po určité době populaci viru doslova zlomí vaz. Autoři studie, kterou zveřejnil časopis Europhysics Letters, proto ve zvyšování rychlosti mutace virů vidí určitou alternativu k masivním dávkám protivirových léčiv.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio