Kdo jsou SPEEDY Babies?

28. duben 2009

Finští vědci identifikovali novou poruchu dětského vývoje, kterou pojmenovali jako "syndrom rychlých dětí".

Dětské poruchy řeči způsobené neznámými faktory jsou relativně běžné. Jen malá pozornost se však zatím věnovala těm, ve kterých se porucha vývoje řeči snoubí s předčasnou schopností pohybovat se bez pomoci. Finští vědci, kteří tyto děti dlouhodobě studovali, jim začali říkat SPEEDY Babies - tedy rychlé děti. Výraz SPEEDY je přitom odvozený z anglických slov pro hlavní známky syndromu: SPEE od speech (řeč) a DY od verbální dyspraxie (slovní patlavost) a dysfázie (opožděný vývoj řeči).

Dítě postižené syndromem SPEEDY Babies je podle vědců abnormálně pohyblivé ve velmi útlém věku - chodit bez opory obvykle začne už v deseti měsících. Zanedlouho poté se z něj stane velice čilé stvoření, které rychle běhá, skáče i šplhá. Příjemné je, že dítě se většinou těší dobrému zdraví a běžné dětské infekce nebo alergie se mu vyhýbají. Problémy však nastávají s vývojem řeči.

Dítě sice dobře chápe význam slov a vět, ale jeho řeč je velmi nejasná. Patlá slova a má problémy s tvorbou delších vět, což souvisí s poruchou funkce jazyka. Některé "rychlé" děti začnou mluvit brzy a jsou velice povídavé, jiným se naopak do řeči nechce a mluvit začnou až později. Ostatní intelektuální funkce však zasaženy nejsou, což podle zprávy z Helsinké univerzity spolu s výbornými motorickými schopnostmi dítěte často vede k tomu, že problém vůbec není rozpoznán.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio