Existoval Ztracený svět?

29. duben 2009

Americký paleontolog se pokouší dokázat, že někteří ne-ptačí dinosauři žili ještě v období třetihor.

Sir Arthur Conan Doyle popisuje Ztracený svět, obývaný potomky dinosaurů, kteří přežili katastrofu před 65 miliony let. Doyle svůj román napsal před téměř sto lety, ale myšlenky na Ztracený svět se někteří vědci nevzdávají ani dnes. Jedním z nich je Američan Jim Fasset, který poněkud kontroverzní výsledky svého výzkumu publikuje v časopise Palaeontologica Electronica. V článku uvádí řadu (svých dalších) důkazů pro tvrzení, že dinosauří kosti z naleziště Ojo Alamo Sandstone v Novém Mexiku jsou mnohem mladší než 65 milionů let a pocházejí z období třetihor. Jednoduchou námitku, že jde o staré kosti, které byly vodou zavlečeny do mladších geologických formací, vyvrací.

Tvrdí, že tomu neodpovídá ani složení skal, ani koncentrace vzácných prvků v dinosauřích kostech. Zdůrazňuje také objev 34 kostí hadrosaura, které byly nalezeny pohromadě a patří stejnému jedinci. Pokud by je do místa nálezu zanesla voda, byly by s největší pravděpodobností rozptýlené na větší ploše. Jsou však tyto důkazy dostatečně přesvědčivé na to, aby potvrdily existenci Ztraceného světa?

Katastrofu před 65 miliony let přežili nejen krokodýli, ale také létající theropodní dinosauři, z nichž se vyvinuli ptáci. Editoři časopisu Palaeontologica Electronica proto nevylučují možnost, že se to na některých místech Země mohlo podařit i jiným typům dinosaurů. Jedna věc je však podle nich jistá - pokud dinosauři ještě přežívali, už nikdy nedosáhli předchozího rozmachu a jejich existence nebyla příliš dlouhá.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio