Neúspěšné osvobození Willyho

30. duben 2009

Článek v časopise Marine Mammal Science podrobně rozebírá selhání pokusu o navrácení ochočené kosatky Keiko do volného oceánu.

Kosatka jménem Keiko se proslavila rolí ve filmu Zachraňte Willyho, který vypráví o přátelství chlapce a kosatky. Keiko se narodila ve skupině divokých kosatek, které obývaly vody kolem Islandu. V roce 1979 byla jako dvouletá odchycena a dopravena do zábavního parku v Mexiku, kde byla izolována od jiných příslušníků svého druhu. V roce 1994 se stala filmovou hvězdou a tlak veřejného mínění přiměl majitele, aby se kosatku pokusil navrátit do divočiny. Cílem nadace Free Willy - Keiko Foundation bylo především vyvrátit tvrzení, že návrat dospělých ochočených kytovců do divočiny není možný.

V letech 2000 a 2001 kosatka prodělala trénink, který ji měl naučit žít ve volném oceánu. O rok později dostala sledovací zařízení a byla vypuštěna u pobřeží Islandu. Záznamy ze sledování ovšem ukazují, že nikdy nebyla zcela nezávislá a lidé ji museli dokrmovat mraženými sledi. V oceánu se také chovala zcela jinak než divoké kosatky. Ty se potápějí do hloubky 50 až 75 metrů, zatímco nejhlubší ponor Keiko byl pouhých 26 metrů. V přítomnosti jiných kosatek byla Keiko viděna pouze jednou, zato však opakovaně vyhledávala kontakt s lidmi a čluny. Z výsledků studie se tak vynořuje poněkud neutěšený obraz života kosatky, který skončil už v roce 2003. Šestadvacetiletá Keiko podnikla cestu k břehům Norska a u jeho břehů zahynula na pneumonii. Zatím se tedy zdá, že k volnému životu se dokážou úspěšně navrátit pouze mladí kytovci, kteří v zajetí strávili jen velmi krátkou dobu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.