Národní technická knihovna

30. duben 2009

V Praze 6 na Flemingově náměstí, v srdci vysokých technických škol, vznikla nová budova technické knihovny. Vznikla zároveň nová instituce: Národní technická knihovna. Budova patří k nejmodernějším ve střední Evropě.

Národní technická knihovna bude největším pramenem technické literatury z oblasti aplikovaných přírodních a společenských věd v České republice. Nabídne půl milionu svazků ve volném výběru, v depozitářích bude další milion a počítá se i s půlmilionovou rezervou pro další přírůstky do fondu.

Interiér Národní technické knihovny

Knihovna bude mít přes 1300 studijních míst, k dispozici budou individuální i týmové studovny. 600 "nestudijních" relaxačních míst v nápaditém a vtipném prostředí otevírá knihovnu i jako místo studentského setkávání. Nová budova bude veřejnosti zpřístupněna 9. 9. 2009.

Nová instituce NTK zastřešuje čtyři knihovny - fondy Státní technické knihovny, která dosud byla v Klementinu, a část fondů knihoven ČVUT a VŠCHT, konečně také fond dejvické pobočky Městské knihovny v Praze. Po právní stránce nebudou fondy STK, ČVUT a VŠCHT sloučeny do jednoho celku, situaci by mohl vyřešit zvláštní zákon o Národní technické knihovně. Více se dozvíte v rozhovoru s ředitelem NTK ing. Martinem Svobodou výše.

Ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda při rozhovoru pro ČRo Leonardo

V celém objektu bude WiFi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna, možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih, kavárna se 150 místy, v podzemních garážích 300 míst pro automobily a 200 míst pro kola.

Budovou tvaru "zaobleného čtverce" se v podobě kreseb Dana Perjovschiho a orientačního systému vytvořeného studiem Laboratoř prolíná hravý technický příběh. Autorem architektonického návrhu budovy je ateliér Projektil Architekti, budova stála 2,25 miliardy korun a o její provoz se bude starat 170 zaměstnanců.

Piktogramy pro Národní technickou knihovnu vytvořilo studio Laboratoř

Podrobnou prohlídku nové budovy Národní technické knihovny přinese 11. 5. magazín Nula-jednička. O projektu jsme informovali v září 2005.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.