Rusko bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů

Ruská armáda bude střežit hranice dvou gruzínských separatistických regionů - Abcházie a Jižní Osetie. Představitelé Ruska a obou regionů v Moskvě podepsali příslušné dokumenty umožňující společnou ochranu státních hranic. Stalo se tak jen týden před začátkem vojenských cvičení NATO v Gruzii, která Kreml označil za provokaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva-Kreml

Moskva-Kreml | Foto: Marek Dlouhý

Dohody s Abcházií a Jižní Osetií dávají Rusku přímou kontrolu nad hranicemi obou regionů, které Moskva po loňské krátké válce s Gruzií považuje za suverénní státy.

Do doby, než Abcházie i Osetie vytvoří své vlastní pohraniční síly, delegují na Rusko podle dokumentů veškeré pravomoci, včetně ostrahy námořních hranic. Podle Moskvy je tento krok důsledkem napjaté situace, kterou údajně vyvolává Gruzie.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv také znovu ostře kritizoval plánované vojenské manévry Severoatlantické aliance v Gruzii. Cvičení, kterého se zúčastní 1300 vojáků z 19 zemí, má začít příští týden a potrvá až do 1. června.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme