Léky proti nachlazení s pseudoefedrinem jsou omezeně prodejné

Státní ústav pro kontrolu léčiv povolil dočasně volný prodej léků na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem. Tyto léky se přitom mohou už od pátku prodávat pouze na identifikační průkaz. Hned v první den ale připojení lékáren k centrálnímu úložišti dat a receptů zkolabovalo a od té doby nefunguje. Než se podaří systém zprovoznit, budou moci lékárníci vydávat bez předchozího ověření po dvou baleních léků s pseudoefedrinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky

Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se zatím systém zprovoznit nepovedlo. Zvolil proto jiné řešení. Jaké, to Radiožurnálu vysvětlil ředitel ústavu Martin Beneš: "Sortiment přípravků proti nachlazení je široký a přestože dopad na pacienty je minimální, Státní ústav pro kontrolu léčiv uvolnil dočasně výdej léčivých přípravků s obsahem pseudoefedrinu bez předpisu. A to tak, že bez předchozího ověření výdeje lze vydat nejvýš dvě balení tablet v rámci jednoho výdeje."

Jde o léky Modafen, Paralen plus, Aspirin Complex, Daleron, Nurofen Stopgrip či Panadol Plus. Toto opatření platí do doby, než budou všechny lékárny připojené k centrálnímu úložišti dat a receptů. Spotřeba léků s pseudoefedrinem, které jsou často zneužívány pro nelegální výrobu drog, vzrostla v naší republice za uplynulé čtyři roky o plných 380 %.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková Radiožurnálu potvrdila, že systém má stále problémy: "Zatím trvá delší prodleva komunikace lékárna - centrální úložiště. Ale určitě není problém, že by pacienti nedostali v lékárnách žádné léčivé přípravky, protože co se týče nachlazení, je možná záměna s dalšími přípravky."

Podle mluvčí Petlákové pracovníci několika počítačových firem i zaměstnanci ústavu na odstranění chyby intenzivně pracují: "V rámci zátěžových testů se zjistilo, že jeden z nástrojů není správně nastaven, takže prodlužuje kontakt mezi centrálním úložištěm a lékárnou."

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček už dřív označil systém centrálního úložiště dat za neefektivní. Podle něj není nutné, aby se do něj lékárny hlásily: "Zákon nedává žádnou povinnost lékárně se k centrálnímu úložišti dat připojit, je to pouze možnost. Pokud lékárny budou vydávat tyto preparáty vydávat, mám povinnost je hlásit, ale i tato povinnost je nad rámec zákona."

Podle prezidenta Havlíčka se realita takováto: "Celá řada lékáren to řeší tak, že tyto preparáty nevede. Vzhledem k nebezpečnosti zneužití je totiž ochota je vést minimální. Na trhu existuje celá řada preparátů, které pseudoefedrin neobsahují. Takže pacienti budou uspokojeni jiným preparátem se stejným účinkem."

Přečtěte si také:
Novinky v prodeji léků s pseudoefedrinem provázejí problémy
Chřipka postupuje, je také víc nachlazených
Volně prodejných léků bude zřejmě více
Kvůli sporům o výdej léků zvažuje šéf lékařské komory trestní oznámení
Lékárnice půjde za prodej efedrinu na osm let do vězení

Jana Zemanová, Radek Pavlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme