Po 55 letech se do Bratislavy vrací obří socha generála Štefánika

V Bratislavě se ode dneška bude dívat přes Dunaj generál Milan Rastislav Štefánik v nadživotní velikosti. Sochu nejvýznamnější osobnosti moderních slovenských dějin odhalí vrcholní politici před Slovenským národním divadlem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bronzová socha Milana Rastislava Štefánika

bronzová socha Milana Rastislava Štefánika | Foto: Doprastav

Štefánek byl zakladatel československých legií a blízký spolupracovník T.G.Masaryka. Jeho socha stála původně ve středu města, komunisté ji ale nechali v roce 1954 roztavit, aby nikomu nepřipomínala první republiku a československé legie.

Věrnou kopii pak vyrobili slévači v Blansku na Moravě. Téměř osmimetrová Štefánikova figura v letecké kombinéze je umístěná na nízkém podstavci a o několik metrů výš stojí plastika lva, který symbolizuje legie. Není to tedy český lev, jak dlouho poukazovali mnozí kritici.

Na slavnostní odhalení sochy dostali pozvánku vysocí představitelé států, ke kterým měl Štefánik nějaký vztah. Přestože celou akci zorganizovala soukromá nadace, chystají se na ni i politici a zřejmě půjde o zatím největší státní oslavu v tomto roce.

Přečtěte si také:
Bronzová socha Štefánika se vrátila do Bratislavy
Na Slovensko míří obří Štefánikova socha

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme