Objevy a události týdne č. 18

3. květen 2009

Méně turistů v Antarktidě, prezidentský lišejník, fosilie ve staré zdi, nová velkomoravská chýše, pojistka pro Atlantis.

Turismus v Antarktidě bude omezen; v americkém Baltimoru se na tom shodli zástupci států, které s kontinentem pojí bližší vztahy. V zájmu ochrany ekosystémů nebudou do vod Antarktidy vpuštěny výletní lodě s víc než pěti sty pasažéry. Na břeh se dostane naráz nanejvýš 100 turistů; na každých dvacet připadne jeden průvodce. Omezení si vyžádal stoupající počet návštěvníků a několik nedávných lodních havárií.

Na ostrově Santa Rosa u pobřeží Kalifornie roste vzácný a odolný oranžový lišejník Caloplaca obamae z řádu krásníkotvarých. Kalifornský biolog Kerry Knudsen jej pojmenoval na počest nového amerického prezidenta. V Americe je to tradice. Biologické názvosloví rozšířil před časem i Obamův předchůdce George Bush, po kterém byl pojmenován jeden brouk z čeledi lanýžovníkovitých - Agathidium bushi.

Kamenná zeď domu v Třebechovicích pod Orebem, postaveného v 18. století, skrývala zkamenělinu části blíže neurčeného organismu. Fosilie připomínající hmyzí křídlo se našla při bourání zdi. Ty se v tomto regionu stavěly hlavně z jílovité opuky z blízkých lomů, která pochází z období svrchní křídy a tak se dá předpokládat, že je fosilie stará kolem 90 milionů let. Teď ji zkoumají odborníci z Národního muzea.

Na velkomoravském hradišti v Pohansku u Břeclavi už zase mají kopii chýše, v jakých tu žili Slované v 9. století. Původní zemnici z dřeva a rákosu loni zničila parta školáků. Do nové podoby ji přestavěli studenti archeologie brněnské Masarykovy univerzity. Opravená chýše s novými kůly a rohožemi je prý pevnější a víc připomíná originál. Kolem by měly v budoucnu vyrůst i další kopie velkomoravských staveb.

Za pár dní odstartuje do kosmu raketoplán Atlantis, jehož posádka provede poslední opravy Hubbleova kosmického teleskopu. Po celou dobu její mise bude na odpalovací rampě připraven i raketoplán Endeavour pro případ, že by nějaká závada zabránila astronautům v návratu. Atlantis totiž nemůže vyhledat azyl u Mezinárodní kosmické stanice, která krouží kolem Země v jiné výšce i poloze, než Hubble.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 18/2009, 2. - 8. května.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio