Supersilné pavučiny

21. září 2010

Seung-Mo Lee z Institutu Maxe Plancka v německém Halle spolu s dalšími kolegy vyrobil materiál, který je třikrát pevnější než klasická pavučina.

Informoval o tom časopis Science. Vědci toho docílili přimícháním malého množství kovů, konkrétně zinku, titanu a hliníku, které vylepšilo vlastnosti pavučiny. Využili k tomu technologii nanášení vrstvy atomů, takzvanou ALD neboli atomic layer deposition. Atomy použitých kovů se tak dostaly nejen okolo vláken pavučiny, ale i dovnitř, kde přímo reagovaly se stavebními proteiny. Inspirací jim bylo tělo členovců. podobné struktury se najdou třeba v kusadlech mravenců nebo sarančat. Badatelé zamýšlejí stejným způsobem obohatit pavoučí vlákna dalšími materiály, včetně umělých polymerů jako je například teflon.

Touto technikou by vzniklo superpevné vlákno na výrobu textilu a zdravotnického materiálu. Je známo, že i obyčejné pavoučí vlákno, které je považováno ze nejsilnější vlákno v přírodě, je silnější než ocel o stejné šířce. Vlákno je složené z fibrinu, který produkují pavouci ze svých slinných žláz. Pokusy využít nebývalé pevnosti vláken najdeme i v textilním průmyslu a ve vesmírném programu.

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.