Ministerstvo financí odtajní dohodu s Nomurou na pohledávkách za IPB

Česká republika ušetří za arbitráž a soudní spory v souvislosti s Investiční a poštovní bankou přes sto miliard korun. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek dnes podepsal dohody s japonskou bankou Nomura ohledně sporných pohledávek týkajících se zkrachovalé IPB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IPB

IPB | Foto: Jan Rosenauer

Byly tak zažehnány žaloby, ve kterých České republice hrozilo zaplacení až 120 miliard korun. Proto také ministr Kalousek rozhodl odtajnit dohodu o narovnání mezi Českou republikou a japonskou bankou Nomura, která souvisela s kauzou Investiční a poštovní banky.

Miroslav Kalousek vysvětluje a zdůrazňuje: "Česká republika za to nabízí peníze, ale neplatí to ze svých peněz. To je součástí té dohody. My to odkupujeme za několik stovek miliónů a těch několik stovek miliónů poskytne Nomura - v rámci dohody. Kdyby to bylo dražší, museli bychom to platit z vlastních peněz. Takže my ty pohledávky odkoupíme, ale neodkoupíme je za peníze daňových poplatníků. Odkoupíme je za prostředky, které na to poskytne Nomura."

Pohledávky týkající se IPB by podle ministra financí v demisi už nikdy neměly být vůči naší republice uplatňované. Některé další spory navázané na krach IPB ovšem pokračují, netýkají se už ale přímo českého státu. Například Československá obchodní banka podala stížnost na žalobce Ladislava Letka, který vyšetřuje jednu z kauz zkrachovalé IPB. Podle ČSOB vyšetřování spěje k tomu, že bude stíhání podezřelých zastaveno, čímž by banka přišla o možnost odškodnění za ztrátu národního klenotu, společnosti České pivo.

Další podrobnosti o případu České pivo si můžete přečíst na webových stránkách Rádia Česko.

Přečtěte si také:
MF: Stát dohodou s Nomurou ušetřil 17 miliard korun
Tlustý: Díky smíru s Nomurou stát ušetřil desítky miliard korun
Nomura vyhrála arbitráž, Česko musí platit
Stát zaplatí za právní služby ve sporu s Nomurou tři čtvrtě mld. korun
Ministerstvo financí zveřejní ekonomické části dohody s Nomurou

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme