Čína varuje Francii: Už žádné námluvy s Dalajlámou

Čína hrozí Francii kvůli Dalajlámovi. Peking varuje Paříž před dalším zhoršením vztahů, pokud bude pokračovat v kontaktech s nejvyšším tibetským duchovním. Dalajláma, který do Francie zamíří ve dnech 6.-8.června, má totiž získat čestné občanství Paříže. Čína kvůli setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s Dalajlámou na konci loňského roku zrušila i summit s EU, který se tak nyní bude konat v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajláma

Dalajláma | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Čínské ministerstvo zahraničí naléhá na Francii, aby zastavila aktivity směřující k vměšování do vnitřních záležitostí Číny a přestala se také zabývat tibetskou otázkou.

Varování Paříži přichází krátce před cestou Dalajlámy do metropole nad Seinou, kde má převzít čestné občanství udělené starostou Paříže vloni v dubnu.

Čínský prezident Chu Ťin-tao se na nedávné schůzce 20 nejvyspělejších zemí světa, G 20 nakonec setkal se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym, přestože Peking Paříž dlouhodobě ignoroval právě kvůli setkání Sarkozyho s Dalajlámou.

Francouzské firmy přitom v Číně na konci roku 2007 uzavřely kontrakty za 20 miliard dolarů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme