Česko má novou vládu

Česko má opět místo dvou premiérů už jenom jednoho. Prezident Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval novou vládu Jana Fischera. Ten povede Českou republiku do předčasných voleb v říjnu. Někteří ministři své úřady převezmou ještě dnes, ostatní až v pondělí. Někteří ministři své úřady převezmou ještě dnes, ostatní až v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Fischer připíjí symbolicky na úspěch nové vlády směrem k "hladovým objektivům"

Jan Fischer připíjí symbolicky na úspěch nové vlády směrem k "hladovým objektivům" | Foto: Tomáš Adamec

Ministry před složením slibu Fischer prezidentovi představil, noví členové vlády poté slib stvrdili podpisem. Klaus jim následně poblahopřál a připomněl jim odpovědnost, která ze jmenování vyplývá. Nejistota po pádu vlády předchozí dneškem končí, uvedl Klaus. Zdůraznil rovněž, že ekonomická situace vyžaduje, aby země měla fungující, funkční a dělnou vládu. Věří, že Fischerova taková bude.

Úřednický kabinet po necelých dvou a půl letech vystřídal koaliční vládu Mirka Topolánka (ODS), které vyslovila sněmovna nedůvěru na konci března.

Podle premiéra Jana Fischera vznikl jeho šestnáctičlenný ministerský tým na základě politické dohody, ale zachová si autonomii.

"Exekutiva se bude provádět ve Strakově akademii, bude ji provádět tato vláda, má ústavní zodpovědnost vůči parlamentu. Česká ústava nezná pojem úřednická, překlenovací, letní, zimní vláda, nic takového. Nebude předkládat zákony, která mají výsostně politickou povahu, s výjimkou jednoho, a to je zákon o rozpočtu," řekl ve vysílání Radiožurnálu Fischer.

Premiér Jan Fischer byl ve středu hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Do třiceti dnů musí nově jmenovaná vláda požádat poslance o důvěru. Jan Fischer se už ale nechal slyšet, že tuto lhůtu celou zřejmě nevyužije. S podporou od poslanců mít problém nebude. Ministry totiž vybrali občanští a sociální demokraté spolu se zelenými. Tyto strany mají ve sněmovně dohromady 153 mandátů, což na vyslovení důvěry bohatě stačí.

Podle původní dohody z počátku dubna se na sestavování kabinetu měli podílet také lidovci, ale nakonec z toho vycouvali. O tom, jestli Fischerovu vládu podpoří, se rozhodnou až podle programového prohlášení. Podobně na tom jsou komunisté. Pro vyslovení důvěry vládě je třeba nadpoloviční polovina přítomných poslanců.

Kromě přípravy rozpočtu na rok 2010 bude hlavním cílem Fischerova kabinetu dovést do konce české předsednictví Evropské unie, v jejímž čele Česko stojí až do konce června.

Po jmenování se nová vláda přesunula z Hradu do Úřadu vlády ve Strakově akademii, kde ho uvítal Topolánek, kde úřad předal bývalý premiér Mirek Topolánek. Ten mu slíbil podporu při prosazování protikrizovaných opatření, dokončení předsednictví a hospodaření tak, aby deficit veřejných financí neúměrně nerostl. Sestavení efektivního rozpočtu na příští rok je i jednou z Fischerových priorit.

"Předávám vám zemi v nelehké mezinárodní situaci, kdy nikoli naší vinou nemohla vláda dokončit započaté předsednictví, dotáhnout reformy a protikrizová opatření. I když fakticky vláda vládla jen dva roky a tři měsíce a poslední půlrok poznamenala světová krize, mohu vám předat ČR v lepší kondici, než na počátku našeho mandátu po osmi letech vládnutí ČSSD," připomněl Mirek Topolánek.

Prezident Klaus končící vládě nepoděkoval

Prezident Václav Klaus dnes setkání s odcházejícími ministry neplánoval, což se dá vysvětlovat jako další důkaz chladných vztahů mezi hlavou státu a vládou. Prvnímu kabinetu Mirka Topolánka, který vládl jenom krátce, neboť nezískal podporu sněmovny, Klaus děkoval. Stejně jako odcházející koaliční vládě, kterou vedl šéf nyní opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Největším úspěchem Topolánkovy vlády je schválení Lisabonské smlouvy, která prošla už i Senátem. Hodně pochval posbíral kabinet za české předsednictví Evropské unii, a to doma i v zahraničí. Topolánek se musel postavit třeba ke konfliktům v Gaze i Gruzii, přerušeným dodávkám plynu z Ruska i k hospodářské krizi. Naopak největším fiaskem jsou asi zdravotnické poplatky. Také pro některé další reformní kroky hledala vláda těžko podporu dokonce u koaličních partnerů.

Znáte některého z ministrů nové vlády premiéra Jana Fischera? Hlasujte v naší anketě!

O vývoji vládní krize si můžete přečíst:
Nová vláda je kompletní, na financích přece jen Janota
Fischer: Schodek rozpočtu nesmí být vyšší než 150 mld.
Nastupující premiér Fischer protlačuje vlastní kandidáty
Fischer svým návrhem na složení vlády rozladil šéfy stran
Novou vládu jmenuje prezident 8. května
Další ministerští kandidáti představili premiérovi své priority
Premiér Fischer jednal s dalšími kandidáty na ministry v nové vládě
Jan Fischer zahájil sérii schůzek s kandidáty na ministry úřednické vlády
M. Pecina pro Radiožurnál: Můj úkol na ministerstvu musí mít smysl
Čunek: Lidovci budou od 9. května v opozici
Vláda schválila zákon, který by měl zkrátit funkční období sněmovny
Prezident V. Klaus jmenoval J. Fischera premiérem
Několik lidoveckých poslanců podepsalo dohodu o vládě
Přechodná vláda vedená Janem Fischerem, lidovci se nezúčastní
Mirek Topolánek: Nedám se vydírat
Topolánek a Paroubek se dohodli na předčasných volbách
Sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka

Milan Kopp, Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme