Svatý na mostě

21. září 2010

Patron převozníků. Patron mostů. Patron plavců. I takové podoby dal čas sv. Janu Nepomuckému. Letos je to 280 let od doby, kdy byl svatořečen a stal se, nejen v našich zemích, jednou z nejrozšířenějších legend.

V polovině května se Praha vrátí do dob baroka
Svatojanské Navalis bude připomínat nejen samotné výročí svatořečení a osobnost světce, ale také historii vodních slavností na Vltavě, jak jsme připomněli už v pořadu Vstupte! se Zdeňkem Bergmanem, ředitelem Muzea Karlova Mostu.

Praha vstoupí do časů baroka 15. května v 18 hodin. Zahájení oslav je stanoveno na 18.00 hodin. Večer otevře mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, kterou bude sloužit kardinál Miloslav Vlk. Po skončení mše půjde slavnostní procesí k soše sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě... Podle barokních předloh bude na vodním pódiu umístěn orchestr hrající barokní vodní hudbu a atmosféru doby barokní budou přímo na hladině dotvářet desítky malých lodí se zapálenými svícemi a lampami. Více o programu už můžete najít přímo na stránkách Muzea Karlova mostu.

Logo

Kdo byl sv. Jan Nepomucký?
Při pátrání po původu světce brzy narazíte na dvě jména. Jednak Jan z Pomuku a jednak Jan Nepomucký. Jedním z míst, kde si můžete tuto osobnost připomenout po celý rok, a zjistit fakta, je městečko Nepomuk a jeho muzeum. Některá data a události nám může připomenout Věra Trhlíková z Městského kulturního střediska Nepomuk.

Připomeňme si některá data ze života Jana z Pomuku, začít můžeme přímo v jeho rodišti...

Zrod legendy
Brzy po smrti se Jan stává legendou. V polovině 15. století Tomáš Ebendorfer z Haselbachu zveřejňuje domněnku, podle které je za Janovou smrtí zpovědní tajemství. V roce 1471 pak už Mistr Pavel Žídek uvádí v knize Spravovna příběh o doktoru Johánkovi, zpovědníkovi české královny.
Legendu nevynechal v Kronice české ani Václav Hájek z Libočan. V roce 1541 ovšem uvádí příběh dvojice duchovních utopených za vlády Václava IV., řeč je o omylu v číslech a letech 1383 a 1393, zmiňovaném Věrou Trhlíkovou.
Ještě než skončilo 16. století byl "Jan Zpovědník" uveden Jiřím Bartholdem Pontanusem z Breitenberka mezi české zemské patrony.

Logo

Uznání sv. Jana Nepomuckého
Sv. Jan Nepomucký byl postupně uznáván také církví. Už v červenci roku 1621 zasvětil pražský arcibiskup Lohelius v katedrále oltář, kde mezi patrony jmenoval i blahoslaveného Jana Nepomuckého, slavného mučedníka. V roce 1715 byl zahájen beatifikační proces, který uspíšily události z 15. dubna roku 1719. Tehdy také nebývalou měrou ožila legenda o zpovědním tajemství.

Logo

Zjištění z patnáctého dubna roku 1719 tak uvedlo do pohybu další události.

Pak už můžeme zmínit 31. květen roku 1721, kdy papež Inocenc XIII. prohlásil Jana Nepomuckého za blahoslaveného. Následujícího roku byl v Praze zahájen kanonizační proces, který vyvrcholil 19. března v roce 1729. Tehdy papež Benedikt XIII. prohlásil Jana Nepomuckého za svatého a v říjnu se v Praze odehrály mohutné oslavy, které připomene i letošní Svatojánské Navalis .

Logo

Oslavy sv. Jana Nepomuckého
Jan Nepomucký se těšil velké přízni veřejnosti, jak na mnoha místech naší země dokazují například sochy na návsích apod.
Až do roku 1925 byl svátek sv. Jana dokonce dnem pracovního klidu, připomínaný 16. května. Přesto se ani zrušením svátku na Jana nezapomnělo a v 70. letech byl znovu otevřen hrob a ostatky podrobeny dalšímu zkoumání. Psal se rok 1973...

Další zajímavosti se o sv. Janovi Nepomuckém můžete dozvědět v Nepomuku anebo v době od 16. 5. do 31. 8. v Praze v Muzeu Karlova mostu.

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.