Entropa, jeden ze symbolů českého předsednictví, opouští Brusel

Umělecká instalace Entropa v sídle Rady Evropské unie v Bruselu se dnes začala rozebírat. O demontáži díla rozhodl jeho autor David Černý na protest proti sesazení Topolánkovy vlády uprostřed předsednictví Unii. Z Bruselu tak předčasně mizí jeden ze symbolů českého vedení Evropské unie v tomto půlroce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Černý a jeho Entropa

David Černý a jeho Entropa | Foto: www.eu2009.cz

Někdo se smál, někdo nechápavě koukal a někdo jako třeba bulharská vláda skřípal zuby. Entropa budila rozruch ještě před oficiální vernisáží a rázem se vědělo, že Češi jsou opravdu zvláštní.

Bulhaři vtip na svou zemi, kde se to v dobách socialismu tureckými záchody jen hemžilo, nepřijali a nechali siluetu své země zakrýt černou záclonou. Tehdejší vicepremiér Alexander Vondra se na vernisáži 12. ledna snažil vysvětlit, že Entropa nechtěla nikoho urazit. Je to jen umělecké dílo, říkal.

Do poslední chvíle přitahovala Entropa pozornost politiků, úředníků a turistů přijíždějících do Bruselu. Stále před ní stáli lidé a zakláněli hlavy, aby si mohli dílo prohlédnout, cvakaly spouště fotoaparátů. Pád vlády předsednické země, které málokdo věřil, že svůj úkol zvládne, nikoho příliš nezajímal. Pád Entropy ano.

Po vyslovení nedůvěry vládě premiéra Topolánka se David Černý rozhodl na protest Entropu odstranit. Demontuje se jediný den před představovací cestou předsedy dočasného kabinetu Jana Fischera do Bruselu.

Podle ministra zahraničí překlenovací vlády Jana Kohouta nebylo dobré kontroverzní dílo Davida Černého v sídle Rady EU instalovat a není vhodné ho ani teď odstranit: "Si myslím se jedná o dvojí pitomost - první, že byla tady umístěna, druhá, že je nyní sundávána. Já bych byl radši, kdyby tady zůstala. Když už tu byla jednou dána, měla by tu zůstat."

Za několik dnů má být plastika k vidění u nás doma. "Entropa bude po deinstalaci v Bruselu asi za 14 dní nainstalována v galerii DOX v Holešovicích, kde bude k vidění zhruba půl roku," prozradil Černý.

Další osud Entropy záleží na tom, zda se najde zájemce, který by ji chtěl koupit. Cenu Černý nezveřejnil, náklady na její výrobu dříve uváděl přes deset milionů korun.

Pprvní reakce na odstranění Entropy

"Je to škoda, viselo to tu jen 4 měsíce. Líbí se mi to, i když někdy je těžké se se zobrazením některých zemí smířit. Je to příliš sarkastické," řekl René Victor, majitel firmy, která pronajala správě budovy Rady Unie jeřáby na instalaci a teď i odstranění Entropy z dvorany paláce v centru Bruselu. Tentokrát dostal za demontáž díla zaplaceno od Davida Černého.

Kousek po kousku, jednu zemi po druhé, snáší dolů pracovníci firmy Balance. Pan Mario s ochranou přilbou na hlavě se právě vydává sejmout první kus. Je jím řecký ostrov Kréta. Pak následuje celé Slovensko a potom Maďarsko. Další na řadě jsou italská Sardinie, Belgie a další země.

Entropa - česká ozdoba jinak velmi komisní budovy Rady Unie se ztrácí před očima. "Je to škoda, z toho dovodu, že je to pekné - pekná prezentácia. Ale myslím si, že je to zasa dobré na popud toho, čo sa deje - na tu situáciu je to adekvátne," řekl pan Mario.

Panu Evangelosovi z Řecka přišlo odstranění Entropy trochu líto: "Trochu smutné. Vysloužilo si to přece docela velký úspěch. Všichni sem chodili, aby se na to podívali. Stáli tu zástupy turistů. Něco nevídaného."

Slečna Nativida ze Španělska sice netušila, proč mizí Entropa z Bruselu před koncem českého předsednictví, ale ocenila ji jako dobré dílo. "Pěkné. Je to originální. Jestliže chtěli, aby to na lidi zapůsobilo, pak se to moc povedlo. Dobrá práce."

Lucemburčan z diplomatického zastoupení své země v Belgii Roland Engeldinger lituje toho, že česká Entropa mizí ze sídla Evropské rady: "Je to trochu škoda, protože za tři roky, co jsem tady, jsem ještě neviděl takový zájem o uměleckou výzdobu během předsednictví. Podle mě je to dost hloupé. Celý ten projekt je přece legrace a hlavně ten moment, kdy Černý tvrdil, že je to dílo 27 umělců a nakonec to nebyla pravda. To se mi zdá asi nejzajímavější a velmi novátorské."

Takové pocity měli ti, kteří sledovali rozebírání Entropy. Bez ní bude sídlo Rady Evropské unie zase jen upjatou úřednickou budovou.

O kontroverzním díle Davida Černého si přečtěte také:
Návštěvníci oslav Dne Evropy v Bruselu si naposledy prohlédli Entropu
Vondra chce ještě Černému rozmluvit předčasné stažení Entropy
Kauza Entropa pokračuje: O "občanském gestu" Davida Černého
S odchodem Topolánkovy vlády zmizí z Bruselu Entropa
Entropa se z Bruselu možná přestěhuje do Hluboké
Reakce Slováků na Entropu
Topolánek: Češi se za Entropu omlouvat nemusí, omluvil se Černý
Bulharská část Entropy je už zakrytá
Výzdoba českého předsednictví v Bruselu je dílem jedince
Bulharsko protestuje proti výzdobě českého předsednictví v Bruselu
Polákům se nelíbí česká výzdoba budovy Rady Evropské unie
Česká výzdoba budovy Rady Evropské unie budí pozornost

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme