Nenávistná nákaza

11. květen 2009
Publicistika

Různých neonacistických akcí, pořádaných zejména tak zvanou Dělnickou stranou, u nás přibývá. Záminkou jsou nejen různá výročí vztahující se k dějinám nacionálního socialismu či k druhé světové válce, ale velice vhodným pro neonacisty se ukázal také 1. máj, svátek pracujících a lásky čas. Kdo by však čekal, že dělnická strana vystoupí s něčím laskavým, nikdy by se nedočkal. Právě naopak. Pokračuje Ondřej Vaculík.

Tak také Plzeňané měli možnost na 1. máje v parku na Náměstí míru uslyšet obvyklé nenávistné projevy a výpady předáků Dělnické strany - a to proti vládě, kterou vůdci DS mají za horší té někdejší totalitní, proti magistrátu, jenž podle nich činí z lidí žebráky, zejména ovšem proti Romům, kteří parazitují na poctivé společnosti, proti cizincům, kteří berou lidem práci, proti Evropské unii, která oklešťuje naše národní zájmy atd. V projevech představitelů DS jsou viníky téměř všichni, kdo nejsou těmi poctivými českými občany, kteří ráno brzy vstávají a jdou do továrny a v noci pěkně spí. Všichni ostatní jsou buď lstivými, zabedněnými, vzpurnými, nežádoucími nebo nepřizpůsobivými občany.

Programem Dělnické strany je politika nenávisti a zloby. Člověku se ani nechce domýšlet, co by se stalo, kdyby DS uspěla ve volbách. S kým vším by si strana v rámci svého programu vyřídila účty. To by nebyli jenom Romové. Člověk se také diví, proč jim nikdo na jejich demonstracích neoponuje a nechává jejich nenávistnou nákazu nepovšimnutě šířit. Vždyť mnozí lidé se stávají příznivci jejich strany možná omylem, protože jejich lži pokládají za pravdu. Nevědí, že Bulhaři, Moldavci, Ukrajinci a Vietnamci nevzali v podnicích na Borských polích našim lidem práci, ale že naši lidé takovou práci nechtěli za tak malé mzdy vykonávat. Takže diskriminovaní nejsou našinci, ale právě ti vykořisťovaní cizinci. Proč nikdo ze zastupitelů se ani nepokusí veřejně uvést bludy na pravou míru? Obvykle říkají, že se s neonacisty nechtějí špinit. Pravda je jiná: bojí se jich. Bojíme se jejich agrese podněcované například heslem "nic než národ". To heslo je horší než třeba někdejší "proletáři všech zemí spojte se". Spojit se samo o sobě neznamená nikoho likvidovat, ale v hesle "nic než národ" už taková výzva je. Bojíme se jim odporovat, aby nás také nezařadili mezi nepřizpůsobivé občany, a tak se tváříme, že všichni chodíme řádně ráno na šestou do továrny, děláme, že nás se jejich útočná propaganda netýká. Nejsme my nakonec rádi, že DS má nyní na mušce naše bratry Romy? Možná i proto tak rádi tvrdíme, že původcem zla šířeného Dělnickou stranou jsou sami zlobiví Romové. Ačkoliv nejsem zastupitelem Plzně, sbírám odvahu, abych příště v jejím zájmu na demonstraci DS vystoupil. Zdá se mi už nemožné nechávat v tom jenom Romy.

Stop neonacismu!
autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.