Žralok veliký v zimě nespí, ale cestuje

11. květen 2009

Satelitní sledování odhalilo, kam na téměř celou polovinu roku mizí ohrožení žraloci velicí.

Druhou největší parybou - hned po žraloku velrybím čili obrovském - je žralok veliký (Cetorhinus maximus). Obývá chladnější mělké vody u pobřeží celého světa, kterými pomalu proplouvá a pomocí žaberních filtrů přijímá plankton a drobné korýše. V polovině minulého století si odborníci všimli, že žraloci na zimu záhadně mizí a objevují se až před létem dalšího roku. Pozorování vedlo k teorii, že žralok veliký patří k hibernujícím druhům živočichů a zimu tráví spánkem na mořském dně.

Záhadu nyní pomohlo vyřešit satelitní sledování označených žraloků. Podle článku, který vychází v odborném časopise Current Biology, žraloci přes zimu nespí, ale naopak migrují. Stahují se do tropických vod Atlantiku, kde v hloubce od 200 do 1000 metrů tráví celé týdny až měsíce. Je pravděpodobné, že to dělají už celá tisíciletí a odborníky tím uvádějí do mírných rozpaků. Aby tak dlouho unikalo pozornosti zvíře, které dosahuje délky přes 10 metrů a váhy více než 7 tun, je přece jen neobvyklé.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.