Copyright na slovo "Alláh"

17. květen 2009

V Malajsii se dlouhodobě odehrává velice zvláštní spor. Otázka zní: kdo má právo na slovo "Alláh"? Tamní křesťané ho totiž běžně používají, ale soudy jim to už několikrát zakázaly. Z celé záležitosti se stává dokonce politický problém.

Moderní společnost je zvyklá na ochranu některých termínů. Kdyby například začal někdo podnikat pod značku "Sony", "IBM" nebo "Prazdroj", dostal by se do sporu se zákonem. Nic takového ale samozřejmě neplatí (a nemůže platit), co se týče běžných slov. Nikdo si nemůže dát patentovat termín "auto", "dům", "letadlo", "pivo" nebo "škola". Tak je tomu i se slovem "Bůh". Stejně jako vzduch, který dýcháme, patří tyto termíny všem.

Ne tak v Malajsii. Tamní soudy totiž zakazují místním křesťanům používat slovo "Alláh", což je arabská verze termínu "Bůh". Podle malajských úřadů mají na slovo "Alláh" právo pouze muslimové, a to i přesto, že tamní křesťané ho užívají několik staletí bez nejmenších problémů. "Království Boží" se tam označuje jako "království Alláhovo" a "Boží zákon" je "zákon Alláhův".

Monopol je zdůvodňován tím, že některé muslimy by mohlo používání stejného slova mást - a někteří by to prý mohli pociťovat dokonce jako urážku. Podle těchto hlasů mají prostě muslimové právo na slovo "Alláh", a tím, že ho užívá někdo jiný, je toto právo porušeno. Vyznívá to velice zajímavě v kontextu špatné rezoluce, kterou se nedávno podařilo prosadit islámských zemím v Radě OSN pro lidská práva. Podle ní je nejasně definovaná "urážka náboženství" porušením lidských práv, jež vede k násilí.

Když tedy domyslíme věci ad absurdum, malajští křesťané jsou krok od toho, že budou čelit obvinění z urážky islámu - a když se proti nim zvedne vlna násilí, bude to jejich vina. Snad i z těchto obav se některé skupiny radši uchylují k užívání hebrejského "Elohim". Je zde ale ještě jeden kuriózní problém. Podobnou řečí (jako v Malajsii) se mluví v Indonézii, kde křesťané také zcela běžně používají termín "Alláh".

Právě odtud vezla jistá domácí křesťanka, pocházející z Bornea, osm CD-ček, na kterých se slovo "Alláh" používá. Policie vše zkonfiskovala, ale soud rozhodl, že materiály musí vrátit. Jde tedy o malé vítězství ve velké bitvě, která se zdá být ztracena. Konečné rozhodnutí ohledně práv křesťanů (nebo chcete-li: copyrightu muslimů) na slovo "Alláh" vynese malajský soud 28. května.

autor: Daniel Raus
Spustit audio