Haagský tribunál soudí Plavšičovou

V Haagu začal soud s bývalou prezidentkou Republiky Srbské Biljanou Plavšičovou. Proces má symbolický charakter pro usmíření v Bosně. Plavšičová je totiž prvním a zatím jediným politikem z bývalé Jugoslávie, který se doznal ke své vině na zločinech během válek na Balkáně. Mezi svědky má být několik prominentů včetně bývalé ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biljana Plavšičová

Biljana Plavšičová | Zdroj: ČTK

Mezinárodní tribunál zkrátil proces s Biljanou Plavšičovou na minimum, protože se přiznala k jednomu bodu obžaloby k odpovědnosti za pronásledování nesrbského obyvatelstva v Bosně. Plavšičová byla v první polovině 90. let blízkou spolupracovnicí vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče a hlásala srbský nacionalismus. Ve druhé polovině 90. let se proti nacionalistům postavila, a Západ ji začal podporovat.

Dva roky po odchodu z prezidentského postu přesto neunikla obžalobě Mezinárodního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii, který ji nejprve obvinil z genocidy a zločinů proti lidskosti v devíti bodech obžaloby. Poté, co se přiznala k jednomu z nich, soud zbývající obvinění stáhl. Rozsudek má být znám ve středu.

Milan Fridrich, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme