Běžný virus může zavinit hypertenzi

15. květen 2009

Na vysokém krevním tlaku a rozvoji aterosklerózy se zřejmě nepodílí jen vysoký cholesterol a sedavý způsob života, ale také zdánlivě neškodná infekce.

Cytomegalovirus neboli CMV je běžný druh viru, se kterým se v průběhu života setká naprostá většina z nás. Infekce někdy způsobí mononukleózu, ale daleko častěji proběhne bezpříznakově a člověk nemá tušení, že se mu v těle usadil vetřelec, kterého se už nezbaví. Dlouho se mělo zato, že přítomnost viru se u lidí s normálně fungujícím imunitním systémem nijak zvlášť neprojevuje. V poslední době se však objevily studie, které cytomegalovirovou infekci spojovaly s rozvojem aterosklerózy.

Výsledky experimentů, které prováděli američtí vědci na laboratorních myších, tuto hypotézu plně podporují. A nejen to - podle výsledků studie, které zveřejnil časopis PLoS Pathogens, může být cytomegalovirus také příčinou vysokého krevního tlaku. Na rozvoji aterosklerózy se virus podílí aktivací takzvaných prozánětlivých cytokinů - tedy látek, které zesilují zánětlivé procesy ve stěnách krevních cév. V místě zánětu se hromadí buňky imunitního systému a zachycují se molekuly cholesterolu, což vede k tvorbě aterosklerotického plátu a zužování cévy. To může být nebezpečné právě v kombinaci s vysokým krevním tlakem.

A jakým způsobem virus hypertenzi způsobuje? Mnoho typů virů dokáže ovlivňovat genovou expresi v buňkách svých hostitelů. Cytomegalovirus není výjimkou a jeho přítomnost zřejmě vede k nadměrné produkci hormonu reninu, který zvyšuje krevní tlak.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.