Lovecké zvyky neandrtálců

15. květen 2009

Neandrtálci zřejmě dokázali měnit své lovecké strategie stejně dobře jako moderní lidé.

Neandrtálce občas stále neprávem pokládáme za tupé bratrance našich předků. Přestože se nyní zdá být jasné, že neandrtálci byli aktivní lovci a ne jen mrchožrouti, jak bylo dříve odhadováno, jejich lovecké dovednosti zůstávají záhadou. Holandští vědci analyzovali nálezy ze dvou neandrtálských sídlišť a došli k závěru, že jejich obyvatelé museli být velice zdatní lovci, kteří si nijak nezadali s našimi předky. Neandrtálci dokázali ulovit i tak impozantní zvířata, jakými byli srstnatí nosorožci, bizoni a hnědí medvědi. Především ale loveckou strategii přizpůsobovali momentálním podmínkám. Díky tomu dokázali ulovit jak osaměle žijící kořist žijících v hustých lesích, tak i stádní zvířata, která obývala rozlehlé pláně.

Překvapit stádní zvíře a oddělit jej v otevřeném terénu od ostatních není nic jednoduchého. Stepi plné zvěře proto přitahovaly velké tlupy neandrtálců, kteří při lovu přesně koordinovali činnost celé skupiny - což předpokládá vyspělé komunikační schopnosti. Výzkum také ukázal, že neandrtálci při lovu preferovali stejný typ kořisti jako jejich největší konkurenti hyeny. Podle zprávy z Nizozemské vědecké nadace (NWO) je však neandrtálci díky vyšší inteligenci v lovu velkých zvířat s přehledem překonávali.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.