Wolfram Alpha nevyhledává. Odpovídá

18. květen 2009

Web vám na cokoliv odpoví na jedno kliknutí. Projekt Wolfram Alpha matematika Stephena Wolframa totiž začíná tam, kde Google končí. Dnes byl spuštěn.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Bezdrátový přenos elektřiny, Futurologické okénko: elektřina na dálku?, Kdo se stará o fontány a kašny?, Zvony - 6. díl: Zvonohry, Četba-J. Rečková: Mazlíček.

Jistě se vám stává, že po zadání klíčových slov do webového vyhledávače se vrátí nepřehledná změť stránek. A velká část z nich neobsahuje kýžené informace. Ani rafinované vyhledávání Googlu totiž nechápe reálný význam hledaného, nerozumí smyslu, vztahům či kontextu informací. To se má změnit díky projektu Wolfram Alpha, který by právě spuštěn.

Web, který rozumí

Tým známého matematika Stephena Wolframa (blog), tvůrce úspěšného programu Mathematica, uvedl internetový expertní či znalostní systém. Systém běží na výkonné skupině propojených počítačů, která zaujímá co do výpočetní síly 66. místo na světě. Hledá odpovědi na zejména odborné otázky ve velkém množství významově uspořádaných databází či stránek. V nich není k dispozici jen holý text, ale i jeho významové zařazení či propojení s jinými fakty a pojmy z reálného světa. (Úvod do používání Alphy, YouTube.)

Logo

Alpha je uskutečněním dávného snu odborníků na umělou inteligenci i autorů sci-fi. Otázky sice zatím nebudeme pokládat ústně ani česky, ale psanou formou a anglicky. Navíc v určité doporučené formě či ve vymezených oblastech a v jednoduché a přirozené syntaxi. Odměnou nám bude rychlá a přesná odpověď, v níž se dozvíme, co je významovou náplní daného pojmu či kombinace pojmů.

Prvňáček nové generace

Zatím samozřejmě můžeme těžko odhadovat, jak bude systém ve velkém měřítku pracovat, jaké oblasti pokryje nejdřív a které vůbec, ani to, jak se bude dál vyvíjet. Přesto se zdá, že rok 2009 zahajuje éru využívání "strojové inteligence" ve skutečně masovém měřítku. Takový web jsme dosud neuměli vytvořit a mnoho lidí nevěřilo, že se vůbec někdy podaří do internetového chaosu významový řád vtisknout. Ani pokusy o tzv. sémantický/významový web (web 3.0) zatím nevedly k přesvědčivému výsledku. (Takto vypadá starší sémantický vyhledávač Start.)

Příchod Wolframovy Alphy je možná dlouhodobě srovnatelný nejen s příchodem webových vyhledávačů, jako byly Yahoo, Altavista a Google, nebo s příchodem Wikipedie, ale možná i se vznikem webu jako takového. Když pracovníci CERNu v r. 1990 vytvářeli své první skromné webové stránky na prvním webovém serveru na světě, také to hned nevypadalo jako technologický převrat a nepůsobilo to nijak bombasticky.

Česká republika v podání Wolfram Alpha.

Čím bude jiný?

Alpha vlastně nebude konkurovat Googlu nebo Wikipedii (Google již zareagoval), přináší jen jiný styl. Ten může víc vyhovovat hlavně žákům, studentům a odborníkům, kteří se potřebují rychle dostat k obecným či encyklopedickým znalostem, strukturovaným faktům nebo řešením dobře definovaného problému (Alpha obsahuje totiž i matematický modul). Alpha také umožní rychlé porovnávání atributů více objektů najednou. Bude umět vytvářet mapy a grafy. Dokonce má umět syntetizovat ("počítat") výsledky, které v původních databázích přímo nejsou.

Bude to prostě globální "umělý expert a rádce". Co všechno bude umět, bude dáno úsilím, které do něj a do jeho databází tvůrci vloží. Uvidíme, jak si Alpha poradí s nejednoznačností lidského jazyka a světa, určitě nebude hned rozumět všemu (komentář Lupa.cz). Program Alpha byl oficiálně spuštěn dnes v pondělí 18. 5. 2009.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.