Vysocí náboženští představitelé diskutovali v Evropské komisi

18. květen 2009

V dnešních Informacích z EU dáme prostor setkání předsedy Evropské komise a předsedy Evropského parlamentu s evropskými vedoucími náboženskými představiteli, kteří společně diskutovali o etickém rozměru evropské a globální správy hospodářských záležitostí.

Minulý týden se v ústředí Evropské komise sešla zhruba dvacítka vysokých představitelů křesťanství, islámu a judaismu v Evropě, kteří přijali pozvání předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa k neformálnímu dialogu s EU. Setkání společně předsedali předseda Komise Barroso a předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Středem letošních diskusí bylo téma ekonomická a finanční krize: etický rozměr evropské a globální správy hospodářských záležitostí.

Předseda Komise Barroso prohlásil: "S postupem finanční a ekonomické krize je stále jasnější, že nastal okamžik, kdy je nutné sladit správu hospodářských záležitostí s našimi základními etickými hodnotami, na nichž byl v uplynulých padesáti letech budován evropský projekt. Komise v tomto ohledu zahájila mnohé iniciativy, zejména v oblasti regulace finančního trhu, s cílem posílit pocit odpovědnosti a udržitelnosti v našem hospodářství." Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering zdůraznil: "Prožíváme období, které je pro občany Evropské unie hospodářsky velmi náročné. Právě v takových obdobích se musejí Evropa, jako společenství založené na hodnotách, a její zásadní princip solidarity dostat do popředí. Společná řešení, která hledáme, musejí stavět na lidské důstojnosti a musejí zajistit, že bude postaráno o všechny složky společnosti. Role náboženství a církví je v tomto směru klíčová. Velmi často se podílejí na práci pro nejzranitelnější členy naší společnosti."

Hans-Gert Pöttering, Tariq Ramadan a José Manuel Barroso

Na tiskové konferenci vystoupil předseda Komise José Manuel Barroso, předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering, za náboženské představitele to byl dublinský arcibiskup Diarmuid Martin, Levi Matusof z Evropského rabínského centra a předseda Evropské muslimské skupiny Tariq Ramadan.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.