Předseda britské Dolní sněmovny odstoupí kvůli skandálu

Politická krize ve Velké Británii se přiostřila. Kvůli skandálu s proplácením sporných poslaneckých výdajů rezignuje předseda Dolní sněmovny Michael Martin. Podle svých slov to udělá v zájmu zachování jednoty britské sněmovny. Má se za to, že Martin složí také svůj poslanecký mandát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský parlament

Britský parlament | Zdroj: ČTK

Toto oznámení přichází poté, co 23 poslanců podpořilo rezoluci, vyslovující Michaelu Martinovi nedůvěru. Pozice předsedy Dolní sněmovny se stala neúnosnou v důsledku aféry kolem poslaneckých výdajů, které zřejmě nebyly nelegální, ale určitě sporné a využívané do krajnosti.

Martin sám si nechal proplatit z kapes daňových poplatníků soukromé cesty své manželky taxíkem v hodnotě čtyř tisíc liber.

Jeho nestrannost se poprvé stala terčem kritiky, když vyšlo najevo, že dal prohledat kancelář konzervativního poslance Davida Greena v budově parlamentu bez povolení k domovní prohlídce v rámci vyšetřování úniku úředních informací do médií.

Jde o první rezignaci šéfa britské sněmovny od roku 1695, tedy o pozoruhodnou historickou událost v dějinách Spojeného království.

Tématu i v souvislosti se zprůhledněním náhrad českých poslanců jsme se podrobně věnovali v dnešním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Šéf britské protiteroristické policie odstoupil kvůli své nepozornosti

Milan Kocourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme