Kurzy bezpečné jízdy i pro motorkáře

20. květen 2009

Můžeme začít příhodou ze zákulisí. O kurzech bezpečné jízdy jste už v Motožurnálu slyšeli zhruba před třemi lety. Probírali jsme je s nestorem bezpečné jízdy Jiřím Paterou. Tenkrát jsme chtěli natočit také reportáž z této akce. Bohužel k tomu nikdy nedošlo, protože na kurz bezpečné jízdy se nikdy nepřihlásilo dost zájemců. Teď se ale situace změnila.

Dlouholetý motorkář Jiří Pánek si se svým kamarádem před časem založili agenturu zaměřenou na zprostředkování motorkářských zážitků - vyjížďky na okruh, do Alp a podobně. Letos do nabídky přidal i kurzy bezpečné jízdy a nestačí se divit.

"Velkým zájmem jsem opravdu překvapen a podle mě je to dobré znamení. Je vidět, že úmrtí na motorkách je hodně a že to motorkáře trápí a zajímá. A představa veřejnosti, že motorkářům je to úplně jedno, není správná. Lidé o to stojí, ale chyběla tu nabídka."

Pokud jde o projekty zaměřené na bezpečnost motorkářů, existuje v Česku interaktivní DVD. Bohužel je mezi motorkáři distribuováno jen příležitostně. Na internetových stránkách www.ibesip.cz je možné si přehrávat naučná videa, ovšem zážitkům na vlastní kůži a pod dohledem instruktora se to může vyrovnat jen stěží.

"Lidí v kurzu je maximálně jedenáct, takže ve dvou lidech se jim můžeme individuálně věnovat. Kurz trvá celkově čtyři hodiny, jedna je teorie a tři hodiny praktická výuka."

Pokud se pro čtyřhodinových kurz rozhodnete, dejte si do pořádku motorku i svou výbavu, připravte si zhruba tisíc korun a na mapě si najděte Hořovice.

"V tuto chvíli je naší základnou letiště Hořovice, ale jezdí sem lidé z celé republiky. Také už se nás ptali, jestli bychom něco podobného neudělali i na Moravě, protože je to pro ně daleko."

Bohužel kvůli velkému zájmu o kurzy se nemůžete na letiště vydat jen tak. Nejdříve se musíte zaregistrovat.

"Počet účastníku musí být jistý. Náš plán byly udělat zhruba dva kurzy měsíčně, což máme naplněno. Teď to vypadá, že bychom byli schopni uspokojit víc termínů, ale zase máme další akce, takže nám nezbývá čas. I přesto se ale pokusíme přidat další termíny," ujišťuje Jiří Pánek.

Kdyby na vás už nezbyl volný termín, poslouchejte alespoň svůj oblíbený Motožurnál. Rady pro bezpečnou jízdu vám v nejbližší době přineseme.

autor: pek
Spustit audio