Sporný chybějící článek evoluce primátů

21. květen 2009

Výjimečně zachovalá fosílie primáta vyvolala mezi paleontology malé pozdvižení. A důvod? Mohla by být dlouho hledaným chybějícím článkem v evoluci primátů.

V porýnském lomu Messel nedaleko Darmstadtu byla v roce 1983 amatérskými paleontology nalezena asi 20 cm dlouhá fosílie pravěkého primáta. Fosílie byla rozdělena na dva kusy, které se dlouho nacházely v soukromém vlastnictví. Před dvěma lety je však získal paleontolog Jörn Hurum z Univerzity v Oslu. Výsledky zkoumání fosílie, kterou po své dceři pojmenoval Ida, zveřejnil v časopise PLoS ONE.

Článek Idu popisuje jako velmi mladou samici dosud neznámého druhu primáta, který žil před 47 miliony let a dostal vědecké jméno Darwinius masillae. Ida je výjimečně dobře zachovalá, protože kromě téměř kompletní kostry fosílie obsahuje také otisk měkké tkáně a dokonce i obsah střev. Anatomií těla se podobá dnešním poloopicím lemurům, kteří obývají ostrov Madagaskar. Zároveň se od nich ale liší stavbou zubů a také jí chybí zvláštní dráp, kterým si lemuři pročesávají srst. A dále, klouby kotníků připomínají spíše linii primátů vedoucí k dnešním opicím, lidoopům a člověku. Jörn Hurum a spoluautoři jeho článku se proto domnívají, že Ida je dosud chybějícím vývojovým článkem, který spojuje primitivní poloopice s linií vyšších primátů.

Zdaleka ne všichni však s tímto názorem souhlasí. Paleontologové, kteří byli osloveni časopisy Nature a Science, se vyjadřují spíše skepticky a tvrdí, že závěry o pozici Idy v evolučním stromu primátů jsou zatím předčasné. Vadí jim především to, že autoři studie porovnávali Idu s příliš malým počtem jiných fosílií, mezi kterými chyběl například druhý nejstarší primát - 45 milionů let starý Eosimias, který byl nedávno nalezen v Asii.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.