Zprava, zleva, kudy to jde...

21. květen 2009

Motoristická sezóna se rozběhla naplno, a to i na závodních tratích. Víkend co víkend tak můžeme sledovat, jak se piloti závodních strojů snaží předjet své soupeře. Zkoušejí to zleva, zprava, snaží se vybojovat co nejlepší pozici, a pokud možno být v cíli jako první. Bohužel, vypadá to tak, že se řada řidičů nechává unést i v běžném provozu a, připadajíc si jako Michael Schumacher v dobách své největší slávy, si pletou dálnici se závodní dráhou. Každá mince má ale dvě strany. A pravidla platí pro všechny.

Ať je to jak chce, je jasně dáno, že mimo obec se jezdí zásadně vpravo. Záleží samozřejmě na hustotě provozu, ale máme-li možnost se bezpečně zařadit vpravo, pak je to naší povinností.

"Ten kdo jede stále vlevo, porušuje zásadu, že i na dálnici se jezdí pravým pruhem, pokud nikoho nepředjíždíte," vysvětluje právník Zdeněk Svátek.

U nás je pak možné upozornit před námi jedoucího řidiče, který jede bezdůvodně vlevo a brání nám v předjetí, zablikáním světly (takzvaným světelným klaksonem) nebo dokonce zatroubením, i když to pouze mimo obec.

"To by se nemuselo a také by se v praxi nenamítalo, že jsem udělal něco nesprávného. On jede v levém pruhu a pokud není hustý provoz, nemá tam co dělat. Takže já mu klaksonem dávám najevo, že potřebuji, aby mi jízdní pruh uvolnil a já ho mohl předjet."

Ale pozor! Nesmí se jednat o situaci, kdy agresivně na pomalejší auto najíždíme a snažíme se ho prakticky vytlačit. Na západ od našich hranic je navíc už pouhé zablikání světly považováno za agresivní jízdu a hrozí nemalá pokuta. Najdou se pak tací, kteří se rozhodnou nečekat a prostě předjedou zprava. To se ale může značně nevyplatit. Pokuta za nesprávné předjíždění totiž může být od 5000 do 10 000 korun, a navíc je tady automaticky vysloven zákaz řízení na 6 až 12 měsíců. V případě nehody by byl posuzován podíl viny.

"Pokud by k nehodě došlo, mohlo by se zjistit, že je tam určitá spoluvina, protože řidič jedoucí v levém pruhu tam neměl co dělat a vlastně donutil za ním jedoucího řidiče, aby ho protizákonně podjel vpravo. Mohla by tam být spoluvina obou řidičů."

Jedná se především o případy, kdy si to někdo "šine" stovkou v levém pruhu. Ale ani argument, že někdo jiný překračuje rychlost v takovém případě neobstojí.

"Nikde není v zákoně řečeno, že bych mohl nějakým protiprávním jednáním někomu bránit, aby něco porušil, tedy v tomto případě aby nejel vyšší rychlostí než 130 km/h. To je věcí policie a nikoliv dvou řidičů, kteří si navzájem překážejí."

Bylo by tedy na čase, kdyby si toho policie začala všímat, a hlavně bezdůvodnou jízdu vlevo postihovat. Stejně jako ty, kteří jezdí rychleji než se smí.

autor: pek
Spustit audio