Rusko a Evropská unie jednají v Chabarovsku o energetice a obchodu

V Chabarovsku na ruském Dálném východě pokračuje summit Evropské unie a Ruska. Na pořadu dnešního jednání je řada sporných otázek - včetně energetiky a vzájemného obchodu. Rusko a Evropská unie jsou navzájem největšími obchodními partnery, mezi oběma stranami ale nadále panuje velké politické napětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci summitu EU-Rusko

účastníci summitu EU-Rusko | Zdroj: ČTK

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv zahájil dnešní schůzku s tím, že se ponese ve znamení tří hlavních témat - finanční krize, energetiky a nových plánů na zajištění evropské bezpečnosti.

Evropská delegace vedená předsedou Evropské komise Jose Manuelem Barossem a českým prezidentem Václavem Klausem nešetří optimismem, třecí plochy mezi oběma stranami ale zjevně zůstávají.

Vztahy pošramocené lednovou plynovou krizí a také loňskou válkou Ruska s Gruzií se dosud nepovedlo napravit. Průlom ve sporných otázkách se proto neočekává ani od summitu, který se odehrává pouhých 30 kilometrů od čínských hranic.

V Chabarovsku je i český ministr zahraničí Jan Kohout, který má mluvit se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o česko-ruských vztazích, které v poslední době poznamenaly různé názory na budování amerického protiraketového štítu ve střední Evropě.

Přečtěte si také:
V Chabarovsku začal summit EU-Rusko, za unii ho vede Václav Klaus

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme