Mladý vědec Petr Novák z českobudějovické Akademie věd obdržel Prémii Otto Wichterleho

22. květen 2009

Jedna z Prémií Otto Wichterleho za rok 2009 putuje také na jih Čech. Jedním ze 24 vědců do 35 let, který se jí může pyšnit, je Petr Novák z Ústavu molekulární biologie rostlin českobudějovické Akademie věd ČR.

Během doktorského studia se Novák zaměřil na výzkum genů chmele, které se účastní biosynthesy sekundárních metabolitů důležitých pro výrobu piva. Během práce na svém doktorském tématu ovládl široké spektrum jak biochemických tak molekulárně biologických technik a výsledky jeho práce byly publikovány v mezinárodních vědeckých časopisech.

Petr Novák na ocenění reagoval slovy: "Pro mě to samozřejmě je velké ocenění, ne jen za práci, kterou jsem dělal během doktorského studia, ale i za práci během stáže ve Spojených státech amerických. Velice si ho vážím, protože znám některé lidí, kteří také cenu dostali, jsou to kvalitní vědečtí pracovníci a jsem rád, že jsem se zařadil po jejich boku."

Prémii Otto Wichterleho představuje diplom a hlavně 270 tisíc korun vyplácených po 90 tisících v třech po sobě následujících letech.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio