V Kersku se vzpomínalo na Bohumila Hrabala

24. květen 2009

Obdivovatelé Bohumila Hrabala se v sobotu sešli v Kersku na Nymbursku. Celý den tam vzpomínali na jednoho z našich nejslavnějších spisovatelů. Nechyběla ani procházka po místech, která měl Bohumil Hrabal rád, a divadelní představení připravené podle jeho románu Schizofrenické evangelium. V Kersku na Nymbursku natáčel kolega Pavel Pavlas.

0:00
/
0:00

Do míst, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal, přijelo několik stovek jeho obdivovatelů. Konalo se tu už jejich jedenácté setkání. Organizátorka Jana Kubová nám prozradila, že se nápad organizovat setkání příznivců jednoho z nejznámějších českých spisovatelů zrodil v hlavách zdejších obyvatel.

V Kersku se nemluvilo jen o Postřižinách, Slavnostech sněženek, ale i o samotném spisovateli. Jako jedna z mála návštěvnic sobotní akce se s ním osobně setkala Ágnesa Krystenová, knihovnice z Nymburka. Ta zhruba před třiceti lety Bohumila Hrabala přemlouvala, aby v jejich knihovně udělal besedu o svých dílech. Podle ní byl Bohumil Hrabal nevyzpytatelný, ale i přesto příjemný a přátelský.

Letošní setkání hrabalových obdivovatelů, tak jako všechna předchozích, mělo přátelskou atmosféru. Poslouchala se příjemná hudba, pilo se postřižinské pivo a jedlo grilované sele. Další setkání obdivovatelů spisovatele Bohumila Hrabala se uskuteční zase za rok.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio