Lidské bakterie ohrožují jeskynní malby

25. květen 2009

Sotva malby z jeskyně Lascaux unikly z ohrožení černou plísní, už podle odborníků musí čelit dalšímu nebezpečí.

Zdi jeskynního komplexu Lascaux v jihozápadní Francii zdobí realisticky vyvedené malby zvířat, které lidé vytvořili před 16 000až 17 000 let. Jeskyni náhodně objevilo několik dětí v roce 1940 a po druhé světové válce byla zpřístupněna veřejnosti. Denně jí prošlo asi 1800 lidí a malby začal poškozovat oxid uhličitý z vydechovaného vzduchu. V roce 1963 byla proto jeskyně pro veřejnost uzavřena. Další problém se objevil v roce 2001, kdy malby začala ohrožovat černá plíseň způsobená houbou (Fusarium solani).

Odborníci vytáhli do boje s pomocí fungicidu benzalkonium chloridu, který opakovaně aplikovali v letech 2001 až 2004. Houba ustoupila, ale fungicid zřejmě drasticky zasáhl do složení jeskynní mikroflóry. Analýza nově odebraných vzorků ukázala, že z jeskyně se stal rezervoár zvláště odolných lidských mikroorganismů, podobných těm, které se vyskytují v nemocnicích a klimatizačních systémech. Bakterie a prvoci se do jeskyně pravděpodobně dostali už s prvními návštěvníky, ale teprve fungicid jim dovolil namnožit se do té míry, že začali ohrožovat malby.

Francouzští a španělští mikrobiologové hledají, jak se nevítaných obyvatel jeskyně zbavit a malby zachránit. Zatím podle článku na stránkách New Scientist zvažují jak citlivou kontrolu jeskynního mikroklimatu, tak zničení organické hmoty, kterou se bakterie a prvoci živí, pomocí peroxidu vodíku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.