Mladí krkavci objevili teorii her

25. květen 2009

Párům dospělých krkavců z Walesu nastaly těžké časy. Mladí krkavci totiž objevili výhody gangů, které dospělé páry snadno odeženou od potravy.

Dospělí krkavci žijí v párech na svém teritoriu a potravu si samec se samicí hledají společně. Mladí ptáci se naproti tomu potulují po velkém území, loví osamoceně, a večer se stahují na společná nocoviště. V zemědělských oblastech Walesu jsou hlavní potravou krkavců zdechliny ovcí. Biologové zde v minulých letech opakovaně sledovali, jak krkavčí pár spojenými silami odehnal hladového mladého jedince od zdechliny ležící na jeho teritoriu. Podle teorie her, kterou při studiu biologických systémů využívají norští vědci z univerzity v Trondheimu (NTNU), by pro mladé krkavce bylo daleko výhodnější lovit ve skupinách než osaměle. A jak se zdá, krkavci se s teorií her už stačili obeznámit.

Biologové zjistili, že chování krkavčí mládeže z Walesu se v poslední době zcela změnilo. Mladý krkavec, který najde zdechlou ovci, se o svůj objev prostřednictvím krátké letové signalizace podělí s dalšími jedinci svého věku. Několik mladých krkavců pak vytvoří gang, který několik dní hájí kořist. Dospělý pár, který snadno uhájí teritorium i kořist proti jednomu nájezdníkovi, nemá v tomto případě žádnou šanci. Mladí krkavci však zašli ještě dále a začali tvořit trvalé gangy, ve kterých je až 30 ptáků. Na lov se pak už nevydávají jednotliví krkavci, ale rovnou celý gang. Výhody takového chování jsou podle univerzitní zprávy jasné - krkavci neztrácejí čas svoláváním gangu a ve velké přesile dospělý pár zaženou téměř bez námahy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.