Roztočené pulsary

25. květen 2009

Kanadští astronomové získali první přímý důkaz teorie, která vysvětluje chování některých pulsarů.

Pulsary jsou rotující neutronové hvězdy - tedy pozůstatky masivních hvězd, které došly na konec své životní dráhy a explodovaly jako supernovy. Své jméno pulsary získaly díky tomu, že jejich póly vyzařují radiové paprsky, které díky rotaci teleskop zachytí jen jako krátké pulzy, podobné zábleskům majáku. Většina pulsarů rotuje rychlostí několika otáček za sekundu, ale existují i takové, které jsou stokrát rychlejší. Astronomové předpokládají, že kromě rychlosti rotace se tyto pulsary nijak neliší od svých pomalejších příbuzných. Domnívají se, že příčinou vysoké rychlosti je přítomnost další hvězdy, se kterou pulsar tvoří gravitačně svázanou dvojici. V tomto binárním systému k sobě pulsar strhává hmotu sousedící hvězdy, která jej roztáčí do vysokých obrátek.

Hmota vytváří kolem pulsaru plochý rotující disk a v tomto období ze systému nevycházejí žádné radiové signály. Pulsar tak teleskopům dočasně zmizí ze scény. Teprve ve chvíli, kdy silné magnetické pole disk odfoukne, začne být neutronová hvězda opět detekovatelná jako pulsar, který se točí mnohokrát rychleji než předtím.

První přímý důkaz pro tuto teorii objevili astronomové z McGillovy univerzity v Montrealu. Ve vzdálenosti 4000 světelných let od Země objevili pulsar, který prošel celou sekvencí dějů. V roce 2000 kolem něj vznikl rotující disk materiálu blízké hvězdy, který o dva roky později zmizel. V současnosti se neutronová hvězda zase ukazuje jako typický pulsar, který ale rotuje rychlostí 592 otáček za sekundu.

Objev popisuje článek v časopise Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.