Pátrání po pohřešovaných dětech by mělo být ode dneška úspěšnější

Právě dnes startuje projekt ministerstva vnitra, který by měl zrychlit a zefektivnit hledání pohřešovaných dětí. Podle Národního koordinačního mechanismu se má do pátrání po ztracených dětech zapojit víc veřejnost, a to nejen prostřednictvím médii, ale také mobilních operátorů. Zlepšit by se měla i spolupráce mezi státními a nestátními institucemi. Novinkou by měla být také pomoc psychologa rodičům pohřešovaného dítěte.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto Policie ČR

Auto Policie ČR | Foto: www.mvcr.cz

Rodiče a sociální ústavy nahlásí ročně tisíce útěků dětí a mladistvých. Převážná většina se najde během pár hodin nebo několika dnů, ale desítky mizí beze stopy. Právě ty první minuty a hodiny jsou nejdůležitější. Často rozhodují o osudu ohroženého dítěte.

V případě pohřešování jde velmi často skutečně o tak malé děti, že neznají cestu domů, mohou být zraněné a bez pomoci dospělého se neobejdou. Proto je na prvním místě právě to, aby všichni věděli, že se dítě hledá.

Podle nového projektu ministerstva vnitra by to vypadalo tak, že policie co nejrychleji poskytne fotografii pohřešovaného dítěte s potřebnými údaji - se jménem, věkem, popisem oblečení a údajem, kdy bylo dítě naposledy spatřeno. To všechno by se mělo okamžitě objevit v televizích, v rádiích i na dálničních informačních tabulích.

Projekt začíná právě dnes, protože na dnešní den připadá Mezinárodní den pohřešovaných dětí. V tento den roku 1979 beze stopy zmizel v New Yorku cestou do školy šestiletý chlapec.

S pomocí veřejností a médií se po ztracených dětech pátrá ve světě - například v Kanadě, Francii nebo Velké Británii. Ve Spojených státech amerických televize okamžitě přeruší vysílání a na obrazovce ukazují fotografii dítěte a celé pátrání sledují doslova v přímém přenosu.

V Česku to tak sice nebude, ale i to je podle odborníků jedna z cest, která může pomoci. Počet dětí, po kterých se za rok v Česku vyhlásí pátrání, se pohybuje mezi sedmi až devíti tisíci.

Přečtěte si také:
Hledání pohřešovaných dětí se má zlepšit
Záchranáři našli v řece tělo pohřešovaného chlapce
Záchranáři a policisté pátrají na Opavsku po dvacetiměsíčním chlapci
Policie našla tělo pohřešovaného Jakuba, má i údajného vraha
Stoupá počet pohřešovaných dětí; Terezka je z Austrálie už zpátky doma

Alžběta Havlová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme