Jak usvědčit zloděje fosilií

21. září 2010

Analytické metody založené na analýzách spektra prvků vzácných zemin by měly usnadnit usvědčení lupičů fosilií.

Podle amerických zákonů si může "lupič" vykrádající paleontologickou lokalitu odsedět ve vězení až 5 let. Usvědčit takového "loupežníka" však bývá těžké. Pokud není přistižen přímo při činu, může ukradenou fosilii prohlásit za výhodnou koupi z druhého konce světa.
Američtí vědci vyvinuli novou metodu, s jejíž pomocí lze určit místo, odkud fosilie pochází. Každá lokalita má svůj vlastní profil prvků vzácných zemin ze skupiny lantanoidů. Spektrum lantanoidů závisí na chemickém složení podzemních vod. Z vody přecházejí prvky vzácných zemin do fosilií, a vybaví je tak jedinečným "otiskem".

Při analýze se vybraná maličká místa fosílie "sežehnou" laserem a uvolněné výpary jsou analyzovány hmotnostním spektrometrem. V některých případech se tak dá určit nejen lom, z kterého byla fosilie získána, ale dokonce i konkrétní místo v lomu. Jindy je ale identifikace lokality mnohem neurčitější. Metoda ještě neodrostla všem dětským nemocem. Vědci ji chtějí využít i k přesnějšímu datování fosilií, protože spektrum lantanoidů se liší i v jednotlivých vrstvách. Už dnes se daří touto metodou v některých lokalitách snížit chybu datování fosilií ze 100 000 let na 20 000 roků.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.