Rybí kosti žalují

26. květen 2009

Západoevropští rybáři začali mořské zdroje intenzivně využívat kolem roku 1000 našeho letopočtu. Podle britských archeologů je k tomu vedl náhlý nedostatek sladkovodních ryb.

Rybí kosti se najdou snad na každé archeologické lokalitě západní Evropy. Tým vědců z Cambridgeské univerzity se je rozhodl prozkoumat a pokud možno určit původ jednotlivých kostí. Jako vzorové místo si archeologové vybrali město York, kde byla nalezena jedna z největších kolekcí rybích kostí. Výsledky jejich studie ukazují, že koncem prvního milénia našeho letopočtu došlo v konzumaci ryb k výrazné změně - rybáři, kteří dříve lovili především sladkovodní ryby, se najednou začali vypravovat na moře a ve velkém přivážet sledě a makrely. Archeologové příliš nepochybují o tom, co k tomu středověké rybáře vedlo.

Kosti ryb ulovených v předcházejících obdobích byly čím dál menší a menší. Něco takového naznačuje, že populace sladkovodních byly před koncem prvního tisíciletí našeho letopočtu už beznadějně vyčerpané a jejich velikost se stále snižovala. Důvodem mohl být jak příliš intenzivní lov, který si vyžádala strmě vzrůstající hustota obyvatel, tak i stavba mlýnů a přehrad. Sečteno a podtrženo, sladkovodní ryby už lidem nestačily a rybáři se museli vydat na moře.

Studie je součástí projektu History of Marine Animal Populations, který vznikl na Cambridgeské univerzitě jeho cílem je zmapovat změny v diverzitě a distribuci mořských živočichů v posledních 2000 letech.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio