Havrani ovládají nástroje

28. květen 2009

Nouze podle legendy naučila hrát Dalibora na housle. Invenci havranů zase vyvolala potrava zavřená na dně hlubokého válce.

O tom, že výroba nástrojů není jen lidskou záležitostí, nás přesvědčili nejen šimpanzi, ale také vrány novokaledonské. Podle nové studie mohou oběma druhům směle konkurovat příbuzní vran novokaledonských - havrani. Zajímavé ovšem je, že v přírodě havrany nikdo nikdy zacházet s nástroji neviděl. Ti, kteří to dovedou, žijí v péči zoologů z Cambridgeské univerzity. Vědci testovali šikovnost, se kterou havrani se dostanou k červu, zavřenému v hlubokém průhledném válci. V prvním případě mohli havrani do válce spustit kamínek. Tím otevřeli jeho dno a červ vypadl ven. Princip havrani pochopili dokonale a k otvírání různě širokých válců volili kamínky správné velikosti. A pokud je zrovna neměli, rychle si je opatřili ve svém venkovní voliéře.

Stejně bravurně havrani podle univerzitní zprávy uspěli také v úkolech, které k získání potravy vyžadovaly dlouhou větvičku. K tomu, aby se vešla do válce, z ní havran musel zobákem odstranit přečnívající postranní větvičky. Skutečnou kreativitu ale ptáci prokázali při posledním úkolu, kdy dokázali ohnout konec rovného drátu tak, že vytvořil háček. Pomocí něj pak někteří havrani z válce šikovně vydolovali chutnou odměnu.



autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.