Slovensko potvrdilo první případ prasečí chřipky

Virus takzvané prasečí chřipky dnes odhalili poprvé i hygienici na Slovensku. Virus izolovala tamní virologická laboratoř dnes ráno a pacienta ihned přijali na infekční kliniku v Bratislavě. Nakaženým je třicetisedmiletý Slovák, který se před týdnem vrátil ze Spojených států amerických.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřipka

Chřipka | Foto: HZP

Muž prodělal chřipku bez problémů a jeho stav je v současnosti dobrý. "Nemá teplotu ani žádné příznaky nemoci. Symptomy, které měl, už ustoupily. Teď bude asi tak tři až čtyři dny izolovaný na našem oddělení. Při dobrém průběhu nemoci bude poté propuštěn," popisuje nemocniční postup Vladimír Rolný, primář infekční kliniky v Bratislavě.

Muž se přihlásil lékařům sám a souhlasil s hospitalizací. Jeho manželka ani dítě podle laboratorních výsledků nejsou nakaženi. Zdroj nákazy zůstává neznámý a hygienici se snaží kontaktovat další lidi, kteří s ním 21. května přiletěli do Vídně.

I Česko už má svého prvního nakaženého virem A H1N1. Je jím devětadvacetiletý pilot Českých aerolinií, který pravidelně létá do Spojených států amerických. Jeho stav podle zdravotníků není vážný. Nemocný je doma v karanténě, stejně jako devět dalších lidí, kteří s ním přišli do kontaktu, včetně několika kolegů.

Přečtěte si také:
Prasečí chřipka dorazila do Česka, nakaženým je muž z Prahy
Prasečí chřipka je už i v Česku
Na výsledky testů na virus A(H1N1) čeká pět Čechů
Prasečí chřipka v Británii se opět rozšířila
Prasečí chřipka se objevila v další blízkovýchodní zemi
Prasečí chřipka - pohroma, která se nekonala

Ľubomír Smatana, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme