Ali Agca se chce dát pokřtít

30. květen 2009

Od atentátu na papeže Jana Pavla II. uplynulo tento měsíc 28 let. Jeho strůjce, Turek Ali Agca, je dodnes záhadnou postavou v neméně záhadné hře. Nyní přišel ale s převratným prohlášením: až se dostane z vězení, chce se dát pokřtít. A jaké jsou okolnosti jeho rozhodnutí?

Mehmet Ali Agca se chce dát pokřtít. Člověk, který spáchal atentát na papeže Jana Pavla II. je momentálně v tureckém vězení, a bude tam nejméně do začátku budoucího roku, nebo spíš do roku 2014. Jeho právník ovšem oznámil, co hodlá Ali Agca udělat, až bude volný. Jeho první cesta povede do Vatikánu, kde by se chtěl dát pokřtít, pokud možno rovnou na náměstí svatého Petra. Hned na to by chtěl natočit dokument o svém životě.

Ali Agca měl vždycky sklony k teatrálnímu chování. I střelba na papeže 13. května 1981 měla v sobě teatrální prvek. Mimochodem, nikdy se ji nepodařilo zcela objasnit - částečně proto, že její strůjce je člověk poněkud zmatený, jehož prohlášení se musí brát s jistou rezervou. Zdá se ale, že žádost o křest bere smrtelně vážně. Katolické církvi ve Vatikánu už před časem oznámil, že v květnu 2007 se vzdal islámu a přijal křesťanství. Na oficiální odpověď kurie ale zatím čeká.

Ali Agca kdysi v Turecku zavraždil známého novináře a měl na triku ozbrojené krádeže. Zapletl se s ultranacionalisty z organizace Šedých vlků a za své zločiny dostal doživotí. Po šesti měsících se mu (pravděpodobně opět s pomocí Šedých vlků) podařil útěk z vězení do Bulharska. Zřejmě tam se zrodila myšlenka atentátu na papeže, v níž mohla sehrát nejasnou úlohu i komunistická tajná služba. Na náměstí ve Vatikánu každopádně vypálil Ali Agca na papeže čtyři rány. Lidé kolem ho zadrželi, skončil ve vězení a dostal doživotní trest.

Po čase se odehrála ale návštěva Jana Pavla II. v jeho cele. Papež mu odpustil, veřejně ho označil jako "bratra" a vyzval věřící, aby se za něj modlili. Setkal se také s jeho příbuznými a později požádal o zmírnění trestu. To se skutečně stalo a v roce 2000 byl Agca propuštěn z italského vězení. Po složitém rozhodování soudů mu zmírnilo trest i Turecko. Zda se tedy dočká křtu na svatopetrském náměstí, to je otázka. Že je ale jeho život hodný dokumentu, o tom není pochyb.

autor: Daniel Raus
Spustit audio