ČD rozšířily síť půjčoven kol na jihu Čech, na cyklisty myslí i Tábor

Je červen a turistická sezona už začíná ťukat na dveře. Město Tábor chystá otevření automatických půjčoven kol. Ta budou umístěna ve speciálních stojanech, odkud si je zájemce může vyzvednout na základě čipové karty vydané v infocentru. Radnice zvažuje, že tuto službu by mohli lidé žijící v centru města využívat zdarma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklostezka

Cyklostezka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak jsou kola chráněna proti krádeži vysvětlil místostarosta Martin Jirovský: "Systém už několik let úspěšně funguje v pražském Karlíně, což jak známo není čtvrť, která by neměla problémy například s různými etniky. Kola jsou specificky vyrobena tak, že žádná zastavárna je nevezme a určité části kola nelze vůbec rozebrat, myslím například bezdušový systém a řadu dalších vychytávek. Ke kolu se také nelze dostat bez patřičné karty."

Kolo si lze ale už půjčit i na dráze. České dráhy rozšířily síť půjčoven kol v jižních Čechách. Nově si tak mohou zájemci o cykloturistiku vypůjčit trekingová nebo horská kola v železničních stanicích Český Krumlov, Horní Planá, Lipno nad Vltavou, Písek a Třeboň lázně. Celkem jich tak v jihočeském regionu funguje už 13.

Pavel Kosmata z Krajského centra Českých drah v Českých Budějovicích vysvětlil, v čem spočívají výhody železničních cyklopůjčoven: "Železniční půjčovny jízdních kol jsou specifické v tom, že kolo si v jedné půjčíte a nemusíte vracet v té samé, ale lze využít železniční sítě a kolo vrátit v jiné půjčovně na území Jihočeského kraje. Od června jde kolo vrátit i na nových místech ve Strakonicích, Vimperku, Kubově Huti, což jsou klíčová turistická místa pro Šumavu a Pošumaví. Nově jde jízdní kolo vrátit například i v Milevsku, kde se snažíme pokrýt prozatím neobjevenou krajinu pro jízdní kola v okolí Orlické přehrady."

Protože atraktivita jižních Čech na sebe podle Pavla Kosmaty nabaluje i regiony při jižní hranici, tzn. jižní Moravu a Vysočinu, je ode dneška také možné jihočeská kola vrátit ve Znojmě, Telči a Jihlavě.

K vypůjčení kola ze železniční půjčovny stačí předložit dva své osobní doklady, složit zálohu za vypůjčené kolo, která je 1000 korun za jedno kolo nebo 2 tisíce za dvě až pět kol, a zaplatit půjčovné.

Jan Kopřiva, Michaela Vrácovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme