Obama přivezl na Blízký východ projevy smíru s muslimským světem

Schůzkou se saúdsko-arabským králem Abdalláhem zahájil americký prezident Barack Obama dlouho očekávanou návštěvu Blízkého východu. Jejím vyvrcholením má být zítra v Egyptě projev k muslimskému světu. Vůdci mezinárodní teroristické sítě al-Káida ale mezitím vzkázali, že jde o "prázdné fráze". Skutečné činy Spojených států v muslimském světě prý přinesou Američanům další léta krvavého násilí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama v Saúdské Arábii

Barack Obama v Saúdské Arábii | Zdroj: ČTK

Obama prohlásil, že návštěvou Rijádu a hlavně Káhiry chce muslimům nabídnout pomyslnou ruku ke smíru. Podobně jeho cestu většinou vnímají samotní muslimové. Třeba anketa televize al-Džazíra v íránské, irácké nebo turecké metropoli ukázala, že lidé očekávají od Obamy odklon od dosavadní americké politiky. Tu považují na nespravedlivou vůči muslimskému světu.

Ozvaly se ale také špičky al-Káidy. Nejprve dvojka teroristické aliance Ajman Zaváhirí a pak i vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin prostřednictvím al-Džazíry vzkázali, že Obama předvádí pouze líbivá gesta. Reálně postoje Ameriky prý ukazuje třeba krvavý vývoj v Pákistánu. Bin Ládin řekl, že Obama už mezi muslimy zasel "nenávist a touhu po odplatě" na následující desetiletí.

Související příspěvky:
Washington: Izrael musí zastavit osidlování palestinských území
Egypt chce, aby Obama oslovil muslimský svět z mešity al-Azhar
Prezident USA Barack Obama podpořil nezávislý palestinský stát
Izrael začíná přes protesty USA stavět další židovskou osadu
Izraelci si stěžují, že s nimi americká vláda přestala konzultovat svou politiku
Spojené státy naznačily podporu začlenění Hamásu do palestinské vlády

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme