Křížem krážem jižní Francií

Tentokrát v Grou du Roi... Po dlouhé cestě krajem Provence jsme se za neustálého svitu slunce zastavili v rybářské vesničce Grou du Roi.

Tento přenádherný kousek světa leží ve světoznámé oblasti Camargue, kde se na nekonečných polí pěstuje červená i bílá rýže, volně se zde pasou Camargští koně a v křovinách se prohánějí divocí černí býci. Připadáte si jako běloučký obláček, který si bez strastí a starostí každodenního života pluje po obloze. Dýcháte čerstvý vzduch provoněný levandulí a procházíte se za cvrkotu cikád.

Když se jen na chvilku probereme ze snění, vydáme se prašnou cestou směrem k moři. Dojdeme na pláž, kde pozorujeme racky, jak se nerušeně brodí zlatavým pískem. Po prosluněné promenádě, lemované palmami, dorazíme k centru dění. Malé obchůdky, stojící všude kolem, nás okamžitě přilákají. Kavárny a cukrárny jsou téměř na každém kroku, proto máme mnoho možností jak se občerstvit. Nezapomeňte navštívit "boulangerie", kde si ke kávě dáte voňavý a slaďoučký croissant a středně propečenou křupavou bagetu.

Jakmile se cítíme dostatečně posilněni, vydáme se úzkými kamennými uličkami do středu vesnice. Ocitneme se na prostorném náměstí. Nacházíme-li se v Grou du Roi koncem září a pokud máme štěstí, jaké jsme měli my, konají se zde oslavy. Za neustálého hraní kapel se po ulici prohánějí volně vypuštění býci, které obklopují jezdci na koních. V jejich rodném jazyce se muži nazývají "Gardians" neboli strážci, jež mají za úkol odvést býky bezpečně do arény v Arles nebo Nimes, kde se pořádají koridy.

Stmívá se a my se pomalu vzdalujeme při západu slunce do malého penzionu s rodinnou atmosférou, kde spokojeni ulehneme do postele, zavřeme oči a necháme si něco pěkného zdát.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio