Zřícené letadlo Air France se zřejmě rozpadlo za letu

Letadlo Air France, které se během letu Rio de Janeiro-Paříž zřítilo do moře, se s největší pravděpodobností rozpadlo na kusy už před dopadem do oceánu. Brazilské ministerstvo obrany ale zároveň označilo za nepravděpodobné, že by na palubě letounu vybuchla nálož.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A330-200

Airbus A330-200 | Zdroj: ČTK

Francouzský deník Le Figraro dnes přinesl informace, že se trosky letadla nacházejí v pásmu větším než tři sta kilometrů. To podporuje teorii, že se letadlo rozpadlo na kusy ještě za letu. Podle listu nemohly velké vlny ani silný vítr za tak krátkou dobu dostat úlomky letadla tak daleko.

Francouzští experti jsou optimističtí v souvislosti s pátráním po černé skříňce. Francie k místu katastrofy vyslala pátrací loď vybavenou dvěma ponorkami, které se mohou ponořit až do šesti kilometrové hloubky. Navíc v případě podobných katastrof se v minulosti černé skříňky v moři většinou našly. Žádný signál z těchto skříněk zatím nebyl zachycen. Přístroje ale mohou informace vysílat až měsíc po pádu do mořských vln.

Airbus A330 s 216 cestujícími a 12 členy posádky vyletěl v neděli z Ria de Janeira a v pondělí měl doletět do Paříže. Z radarů zmizel v pondělních časných hodinách poté, co se dostal do silných turbulencí nad Atlantikem.

Mluvčí Air France Nicolas Petteau potvrdil, že kancelář společnosti v Argentině dostala pár dní před záhadným zmizením letounu telefonickou výhrůžku o pumovém útoku na spoj 415, který letěl 27. května z Buenos Aires do Paříže. Letadlo okamžitě prohledala policie a hrozbu označila za planý poplach.

O příčinách neštěstí se zatím jen spekuluje. Brazilské letectvo potvrzuje silné turbulence a technické potíže na několika místech v letadle. První předběžnou zprávu vyšetřovatelů můžeme očekávat na konci měsíce.

V pařížské katedrále Notre-Dame se včera za přítomnosti prezidenta Sarkozyho konala zádušní mše za oběti této tragédie. Před chrám přišly tisíce lidí, aby rodinám obětí vyjádřily soustrast. Prezident Sarkozy navíc potvrdil, že společně s ministrem zahraničních věcí Bernardem Kouchnerem, odletí v příštích dnech do Brazílie, kde se zúčastní smutečních obřadů.

K tématu si můžete také přečíst:
Francouzské ministerstvo připouští, že se airbus mohl zřítit po útoku terorist
Konec pochybností, úlomky jsou z pohřešovaného letounu Air France
Brazílie potvrdila, že trosky v moři patří letadlu Air France
Pátrání po troskách Airbusu A 330 je stále bezvýsledné
Letadlo Air France se stovkami cestujících zřejmě spadlo do Atlantiku

Jan Šmíd, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme