Meteority přispěly k obyvatelnosti Země

4. červen 2009

Za obyvatelné podmínky naší planety možná vděčíme bombardování z vesmíru, které Země zažila krátce po svém vzniku.

Před 4 miliardami let měly mladé planety Země a Mars asi 20 milionů let dlouhé bouřlivé období, během kterého jejich povrch bez přestání bombardovaly meteority. Při průchodu atmosférou se z jejich vnější kůry odpařovala voda a oxid uhličitý, což podle některých odborníků mohlo podstatně změnit složení atmosféry a v případě Země také umožnit vznik života.

Odborníci z Imperial College London zkoumali fragmenty 15 pravěkých meteoritů. Zjistili, že v průměru se z každého padajícího meteoritu mohlo uvolnit 12 % jeho hmotnosti v podobě vodní páry a 6 % ve formě oxidu uhličitého. V období velkého bombardování se podle propočtů britských vědců do atmosféry Země a Marsu mohlo každý rok dostat asi 10 miliard tun oxidu uhličitého a 10 miliard tun vodní páry.

Takové množství už mohlo stačit na to, aby se klima na planetách zvlhčilo, oteplilo, a tím pádem bylo příznivější pro vznik života. Obyvatelné podmínky však vydržely pouze naší planetě. Mars na rozdíl od ní neměl silné magnetické pole, které chrání před slunečními větry a o většinu vlhké atmosféry zase rychle přišel. Planeta se ochladila a z oceánů kapalné vody zbyly jen polární ledové čepičky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio